Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

ŠEF MISIJE SAVJETA EVROPE U POSJETI BNV

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je posjetio šef Misije Savjeta Evrope u Beogradu, NJ.E. Tobias Flesenkemper sa saradnicima i tom prilikom se susreo sa rukovodstvom Vijeća.
 
Predsjednica BNV dr. Jasmina Curić, upoznala je gospodina Flesenkempera sa aktivnostima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, trenutnom društvenom, političkom i ekonomskom situacijom u Sandžaku, kao i sa izazovima sa kojima se susreću Bošnjaci u Srbiji i konkretnim prijedlozima Bošnjačkog nacionalnog vijeća za njihovo rješavanje.
 
„Na sastanku smo istakli nepoštovanje principa vladavine prava, pravne sigurnosti i ravnopravnosti pred zakonom od strane države Srbije. Šef Misije Savjeta Evrope je upoznat sa ekonomskom situacijom i odsustvom investicionih ulaganja u Sandžaku. Bošnjačko nacionalno vijeće poziva Savjet Evrope da se aktivnije uključi u rješavanje problema sa kojima se susreću Bošnjaci u Srbiji, u okvirima djelovanja i mandata Misije Savjeta Evrope u Srbiji.“ – istakla je dr. Curić. 
 
Predsjednica BNV upoznala je gospodina Flesenkempera i sa negiranjem bosanskog jezika od strane državnih organa te time negiranja postojanja Bošnjaka kao naroda. Šef Misije Savjeta Evrope u Beogradu je upoznat i sa diskriminacijom bošnjačke djece pri upisu u škole. 

 
Flesenkemper je rekao da je Savjet Evrope angažovan u saradnji sa nacionalnim savjetima širom Srbije i da nacionalni savjeti nacionalnih manjina u Srbiji imaju važnu ulogu u realizaciji prava i sloboda nacionalnih manjina što je dio zakonskog okvira koji je Republika Srbija usvojila a koji počiva na Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina. 
 
„Sa predsjednicom Curić smo razgovarali i o Evropskoj povelji o regionalnim i manjinskim jezicima kao i tome šta može da bude uloga Savjeta Evrope u promociji ove povelje. Upoznao sam predsjednicu Curić da će uskoro biti objavljen izvještaj Savjetodavnog komiteta za praćenje implementacije Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina i u tom izvještaju će biti sadržane informacije o izazovima sa kojima se nacionalne manjine susreću. Posebno smo razgovarali o članu 4. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina koji savjetuje primjenu dodatnih mjera razvoja onih regiona Republike Srbije u kojima tradicionalno žive pripadnici nacionalnih manjina.“ – naglasio je Flesenkemper.
 
U delegaciji BNV koja se danas sastala sa šefom Misije Savjeta Evrope je bio i predsjednik Izvršnog odbora, dr. Hasim Mekić. Današnji sastanak je bio prvi susret novoizabrane predsjednice Vijeća sa predstavnicima Misije Savjeta Evrope u Beogradu.
 

Povezane objave

Close
Close