Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

15. JULI – ODBRANA DEMOKRATIJE

Povodom treće godišnjice pokušaja državnog udara u Republici Turskoj u Bošnjačkom nacionalnom vijeću jučer je održana tribina "15. juli: Odbrana demokratije".

 Tribinu su otvorili predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić i ambasador Turske u Beogradu, Tanžu Bilgić a na tribini su učešće uzeli potpredsjednik Vijeća, dr. Fuad Baćićanin, turkolog dr. Avdija Salković, kao i publicisti iz Turske Ersin Čelik i Nurije Čakmak Čelik, novinari turskog dnevnog lista „Jeni Šefak“.

 Predsjednica Curić je ukazala da je turski narod prije tri godine pokazao jedinstvo i kako se brani demokratija.

 "Turski narod je pokazao da iskreno nacionalno jedinstvo pobjeđuje svakog neprijatelja i svaku silu. Poručujem Bošnjacima da se ugledamo na narod Turske i da znamo da je iskreno nacionalno jedinstvo najveće bogatstvo, to je najsuperiornija sila koja pobjeđuje svako zlo i svakog neprijatelja", istakla je predsjednica BNV,

 Ona je uputila zahvalnost Turskoj zbog pomoći, koju, kako je navela, ova zemlja pruža Sandžaku i Bošnjacima kroz realizaciju infrastrukturnih i razvojnih projekata.

 Ambasador Republike Turske u Srbiji Tanju Bilgic uputio je zahvalnost građanima Sandžaka zbog podrške koju su, kako je rekao, pružili Turskoj i turskom narodu prije tri godine, kada je izveden pokušaj državnog udara.

 "Znamo da ste u ovoj i sličnim prilikama bili uz Tursku i mi ćemo, kao Republika Turska, biti uvijek uz vas. Osnovni cilj je da se ne zaboravi 15. jul" zaključio je ambasador Bilgic.

 Potpredsjednik BNV, dr. Fuad Baćićanin je rekao da je turski narod 15. jula pokazao zrelost, civilizacijsku vrijednost i slobodarski duh koji nosi.

 „Kako sa tim narodom dijelimo višestoljetnu tradiciju i mi se njihovim ovakvim postupkom ponosimo. Demokratiju i dostojanstvo su te noći branili svi demokratski orijentirani ljudi.“ – naglasio je Baćićanin.

 Novinari turskog dnevnog lista „Jeni Šefak“ su govoreći o 15. julu istakli da je turski narod pokazao visoku zrelost za demokratiju i na poziv predsjednika Republike sačuvao slobodnu volju i dostojanstvo zajednice u svojoj državi..

 Na tribini je pored predstavnika turske razvojne agencije TIKA, vijećnika BNV, predstavnika sandžačkih lokalnih samouprava prisustvovao veliki broj mladih, pretežno studenata.


Povezane objave

Close
Close