Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

AKCIONI PLAN JE NELEGITIMAN I NEPRIHVATLJIV ZA BOŠNJAKE

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić prisustvovala je sjednici Republičkog savjeta za nacionalne manjine na kojoj je bilo riječi o Akcionom planu za nacionalne manjine.
 
Predsjednica BNV je istakla da je Akcioni plan nelegitiman i neprihvatljiv za Bošnjake. Akcioni plan je nelegitiman jer nije usvojen u zakonskoj proceduri a neprihvatljiv je zato što je ıgnorisao sve potrebe i zahtjeve Bošnjaka. Bošnjaci ne prihvataju postojeće stanje i nametnuta rješenja.

 
Akcioni plan za manjine u dijelu u kojem je regulisana međunarodna saradnja predviđa da Srbija unapređuje položaj nacionalnih manjina kroz bilateralne sporazume sa njihovim matičnim državama. 
 
Predsjednica BNV je na sastanku postavila pitanje predstavnicima Vlade šta je sa Bošnjacima koji nisu manjina već autohton narod na području Sandžaka i zatražila reviziju Akcionog plana za nacionalne manjine kojim bi se riješio status Bošnjaka kao naroda i status regije Sandžak.

Dr. Curić je na sastanku rekla da je Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo inicijativu o specijalnom statusu Sandžaka kao modelu trajnog rješenja ovog pitanja i pozvala predstavnike Vlade da otvore dijalog o prihvatanju ovog modela.
 

Povezane objave

Close
Close