Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

BNV SPREMNO DOČEKUJE POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE

Rukovodstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća održalo je danas redovni sastanak sa direktorima osnovnih škola u Sandžaku u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku u susret početku nove školske godine. 

 
Na sastanku je dogovoren način realizacije projekta besplatnih udžbenika za prvake u nastavi na bosanskom jeziku. Udžbenici  će prije početka školske 2020/21. godine biti isporučeni Bošnjačkom nacionalnom vijeću. 

 
Bošnjačko nacionalno vijeće je za djecu koja ove školske godine upisuju prvi razred u nastavi na bosanskom jeziku obezbijedilo besplatan komplet udžbenika. 

 
Udžbenici za prvake su donacija Republike Turske koji su odobreni na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a realizaciju ove donacije će sprovoditi Vijeće u saradnji sa kancelarijom Turske razvojne agencije (TIKA) u Beogradu. 

 
Projekat je dio dugogodišnjeg programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća usmjerenog na poboljšanje i promovisanje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka.

 
Na sastanku su direktori obavješteni i o procesu reformi udžbenika za 3. i 7. razred osnovne škole. Od 20 reformisanih udžbenika za ove razrede, 14 je već odobreno i odštampano te spremno za isporuku školama. 
 
Predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je na sastanku upoznala direktore i sa programom nastave na daljinu na bosanskom jeziku za narednu školsku godinu. Ovaj vid nastave u organizaciji BNV-a ponovo počinje u septembru mjesecu, a direktori su pozvani da motivišu nastavnike koji su zaposleni u njihovim školama da uzmu ućešće u ovom programu.
 

Povezane objave

Close
Close