Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE FINANSIJSKI PODRŽALO IZRADU X TOMA VIŠETOMNOG RJEČNIKA BOSANSKOG JEZIKA AUTORA PROF.DR. DŽEVADA JAHIĆA

Bošnjačko nacionalno vijeće je u skladu sa potpisanim ugovorom iz 2018. godine sa Vijećem Kongresa bošnjačkih intelektualaca počelo finansiranje izrade X toma višetomnog Rječnika bosanskog jezika, autora prof.dr. Dževada Jahića i njegovog stručnog tima.

Sredstva koja je Vijeće izdvojilo predstavljaju približno polovinu potrebnih sredstava za izradu X toma višetomnog Rječnika bosanskog jezika.

„Zahvaljujući razumijevanju i konkretnoj podršci BNV-a, projekat višetomnog Rječnika bosanskog jezika nastavlja da se realizira.  Višetomni Rječnik bosanskog jezika, po studiji izvodljivosti autora prof. dr. Dževada Jahića, biće sačinjen od XIV /četrnaest/ tomova“, prenose iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.
 
Bitno je napomenuti da su Bošnjačko nacionalno vijeće iz Srbije i Bošnjački savjet u Crnoj Gori, sa sjedištem u Rožajama u 2018. godini obezbjedili sredstva za izradu IX toma višetomnog Rječnika bosanskog jezika, koji je početkom 2019. godine završen.
 
U narednim sedmicama Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca očekuje finansijsku podršku općina iz Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, te resornih ministarstava Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona Sarajevo, za štampanje VIII i IX toma višetomnog Rječnika bosanskog jezika, koji su završeni.
 
Projekat višetomnog ili enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, koji se u kontinuitetu radi više od 12 godina, jedan je od najznačajnijih poduhvata u modernoj povijesti države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka čiji je to maternji jezik, koji će staviti konačan pečat na sve neustavne, nebulozne i zlonamjerne pokušaje osporavanja temeljnog nacionalnog identiteta Bošnjaka i drugih građana Bosne i Hercegovine kojima je bosanski jezik maternji.
 

Povezane objave

Close
Close