Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

DONACIJA OSNOVNOJ ŠKOLI U BRODAREVU

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednicom dr. Jasminom Curić danas je posjetila Osnovnu školu „Svetozar Marković“ u Brodarevu i tom prilikom podijelila besplatne udžbenike za nastavu na bosanskom jeziku.  
 
Učenici osnovne škole u Brodarevu, koji su druga generacija koja pohađa cjelokupnu nastavu na bosanskom jeziku, danas su dobili besplatne udžbenike za drugi razred osnovne škole kao i školski pribor. Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ donirano je i devet tabli i jedan laptop računar. 
 
Nabavku nastavnih sredstava finansiralo je Bošnjačko nacionalno vijeće u okviru programa afirmacije i promocije nastave na bosanskom jeziku u opštini Prijepolje. 
 
Predsjednica BNV, dr. Jasmina Curić je rekla da je podjela besplatnih udžbenika školama koje su u nastavi na bosanskom jeziku jedan od napora Bošnjačkog nacionalnog vijeća da obrazovanje na bosanskom jeziku bude kvalitetno i okrenuto ka usavršavanju, ali i razumijevanja za zahtjevne ekonomske okolnosti u kojima se nalaze roditelji učenika u Sandžaku.
 
„Obrazovanje na bosanskom jeziku traje već sedam godina i pohađa ga  17 235 učenika u 39 obrazovnih ustanova. Imamo tendenciju rasta i broja đaka i broja ustanova. U Prijepolju već dvije godine godine imamo nastavu na bosanskom. Za to su najviše zaslužni roditelji ove djece koji su među rijetkima svjesni da obrazovanje na maternjem jeziku pruža znanje o sopstvenom jeziku, književnosti, historiji, kulturi i tradiciji i da se sticanjem takvog znanja izgrađuje samopoštovanje što je uslov za odgoj zdrave i uspješne osobe. Pa stoga molim roditelje da istraju u svojim odlukama da im se djeca obrazuju na maternjem jeziku i da savladaju sve prepreke i otpore na koje nailaze.“ – istakla je dr. Curić.
 
Direktor OŠ „Svetozar Marković“ je izrazio zahvalnost na donaciji u nadi da će se podrška nastavi na bosanskom jeziku nastaviti i u budućnosti.
 
Delegaciju BNV pored predsjednice dr. Jasmine Curić  činili su,  Elvira Đekić, predsjednica Odbora za obrazovanje, Minela Kalender i  Nadir Dacić članovi Izvršnog odbora BNV te Eldin Jejna, vijećnik. 
 

Povezane objave

Close
Close