Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

EKSTREMNI SRPSKI NACIONALIZAM PONOVO VLADA SRBIJOM

Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje skandiranja ekstremnih nacionalističkih grupa koja su se okupila ispred pritvorske jedinice Međunarodnog tribunala u Hagu i veličali Ratka Mladića koji je pravosnažno osuđen za zločin genocida u Srebrenici. 
 
Veličanje osuđenih ratnih zločinaca jeste najdirektnija prijetnja bošnjačkom narodu i njihovom opstanku u Sandžaku.
 
Nakon što je četnički general Draža Mihailović rehabilitovan i nakon što je aktuelni beogradski režim rehabilitovao odgovorne za zločine počinjene u ratovima 90-tih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sandžaku i na Kosovu, srpski esktremni nacionalizam ponovo se širi i kao zaraza ulazi u sve pore srbijanskog društva. 
 
Ovim putem naglašavamo da odsustvo osude ekstremnih nacionalističkih ispada zapravo predstavlja tihu podršku srbijanske javnosti ratnim zločincima i ljudima koji su odgovorni za najsvirepije zločine počinjene u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. 
 
Oživljavanjem ideja ekstremnih srpskih nacionalista širi se i neprijateljstvo i mržnja prema bošnjačkom i ostalim nesrpskim narodima koji žive u državi Srbiji. 
 
Trenutni režim u Beogradu već duže vrijeme, pred očima evropske i svjetske javnosti, otvoreno negira postojanje Bošnjaka i bosanskog jezika, negira zločin genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i druge zločine na Balkanu, koje su počinile srpske oružane snage nad nesrpskim narodima, što kao posljedicu ima destabilizaciju prilika na Balkanu i prijetnju za mir. 
 
Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da jugoslovenska kriza i dalje nije riješena i da su Bošnjaci jedini narod na Balkanu koji i dan danas nema riješeno nacionalno pitanje, a njegov opstanak ugrožava novi talas širenja ideja ekstremnih srpskih nacionalista. 
 
Bošnjačko nacionalno vijeće, u svojstvu najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, ovim putem poziva međunarodnu zajednicu da najhitnije moguće zakaže konferenciju i time riješi jugoslovensku krizu koja još uvijek traje. 
 
Trajnim rješenjem bošnjačkog pitanja, svi narodi Balkana bi ušli u period mira, stabilizacije i saradnje. 
 

Povezane objave

Close
Close