Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

JEZIČKA KULTURA U NASTAVI BOSANSKOG JEZIKA

Bošnjačko nacionalno vijeće je povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika i Dana školstva na bosanskom jeziku kao završni događaj organizovalo predavanje pod nazivom "Jezička kultura u nastavi bosanskog jezika" namijenjeno učiteljima koji vode četvrti razred u sandžačkim osnovnim školama. 
 
Predavanje je otvorila predsjednica Odbora za obrazovanje prof. Elvira Đekić koja je rekla da je današnje predavanje organizovano jer je prepoznata potreba u razgovoru sa direktorima i pedagozima osnovnih škola u Sandžaku. 

 
Predavači su bili doc. dr Lejla Ovčina i magistrica Nermina Delić sa Pedagoškog fakuleta Univerziteta u Bihaću.
 
Doc. dr Lejla Ovčina sa Pedagoškog fakuleta Univerziteta u Bihaću je rekla da je današnji seminar organizovan sa ciljem prenošenja iskustava nastavnika iz BiH.

 
„Danas ćemo govoriti o govornim igrama i vježbama i upotrebi lutke u nastavi.“ – naglasila je dr Lejla Ovčina
 
Magistrica Nermina Delić je naglasila da je fokus današnjeg predavanja priče i pripovijedanje kao dio folklora.

 
„Mi ovdje želimo da skrenemo pažnju na važnost priče i pričanja jer smo primjetili da se kod djece javlja problem u govorno-jezičkoj kompetenciji jer smo zaboravili pričati priče. Ćamil Sijarić, naš i vaš pripovijedač je majstor lijepe riječi. Kako on kaže u svojoj pripovijetki Hasan, sin Huseinov – Pričali istinite priče ili ne, nije važno. Važno je da se ispričamo dok smo na ovom svijetu.“ – istakla je magistrica Nermina Delić. 

 
21. februar se obilježava kao Dan školstva na bosanskom jeziku, u znak sjećanja na 21. februar 2013. godine, kada je u školama u Sandžaku počela kompletna nastava na bosanskom jeziku.
 

Povezane objave

Close
Close