Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

NA DJELU JE AKT NASILJA MINISTRA NAD BOŠNJACIMA

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednicom dr. Jasminom Curić posjetila je danas OŠ „Avdo Međedović“ u Novom Pazaru i pružila podršku kolektivu ove škole koji je danas stupio u štrajk i protest povodom akta nasilja i nezakonja od strane ministra prosvjete.
 
Predsjednica Vijeća je nakon posjete u izjavi medijima rekla da je Bošnjačko nacionalno vijeće sa naročitom pažnjom pratilo konkurs i ustanovilo da je procedura protekla u skladu sa zakonom.

 
„Ministarstvo prosvjete je donijelo odluku o imenovanju direktora protivno volji kolektiva OŠ „Avdo Međedović“ u Novom Pazaru koja je jedna od obrazovno-odgojnih ustanova od posebnog značaja za Bošnjake i u kojoj se kompletna nastava odvija na bosanskom jeziku.“ – naglasila je predsjednica BNV.

 
„Mi tražimo da se poštuje zakonska procedura, jednoglasna volja nastavničkog vijeća i mišljenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.“ – rekla je dr. Curić. 
 
„Smatramo da je ovo akt nasilja ministra nad Bošnjacima, da je ovo iskazivanje velikosrpske politike nad Bošnjacima i tražimo od ministra da poštuje zakon i da poštuje demokratski izabranog direktora ove škole. Bošnjačko nacionalno vijeće će preduzeti sve pravne mjere u skladu sa zakonom da zaustavi samovolju ministra kako bi škola nastavila sa normalnim funkcionisanjem. Zaštićemo prava Bošnjaka, prava roditelja i prava djece koja se ovdje obrazuju. Preduzećemo mjere i kod domaćih i međunarodnih pravnih institucija te kod Zaštitnika građana i Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti.“ – zaključila je dr. Curić
 
Nastavničko vijeće OŠ “Avdo Međedović“ u Novom Pazaru, je tajnim izjašnjavanjem na posebnoj sjednici održanoj 03. februara 2020. godine, dalo većinsku podršku kandidatu Zahiru Gudževiću, a na sjednici Školskog odbora, kandidat Zahir Gudžević dobio je jednoglasnu podršku članova Odbora.

 
Kolektiv ove osnovne škole danas je održao protest i stupio u štrajk povodom nezakonite odluke ministra da na mjesto direktora postavi lice koje nije učestvovalo na konkursu. 
 
Školski odbor OŠ „Avdo Međedović“ u Novom Pazaru saopštio je u petak da će podnijeti i krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete Mladena Šarčevića zbog suspendovanja zakona koji reguliše proceduru izbora direktora te da će podnijeti tužbu Upravnom sudu i pritužbe Zaštitniku građana i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti.
 

Povezane objave

Close
Close