Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

ODRŽANA TRIBINA: "Kraljevina SHS i položaj Bošnjaka i Sandžaka - Sto godina samoće"

Društvo historičara Sandžaka organizovalo je tribinu "Kraljevina SHS i položaj Bošnjaka i Sandžaka - Sto godina samoće" u Glavnom uredu Vijeća pod pokroviteljstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Cilj tribine je evociranje i očuvanje sjećanja putem validne znanstvene faktografije o uticaju stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i utjecaj na položaj Sandžaka i Bošnjaka, a na tribini su govorili mr. Esad Rahić, Muhedin Fijuljanin, dr. Nadir Dacić i prof.dr. Redžep Škrijelj.

„Večerašnjom tribinom pokušavamo da definišemo kroz naš sistem vrijednosti, pojave, fenomene, pojmove, događaje, ličnosti u Sandžaku koji su obilježili 100 godina od uspostavljanja Kraljevine SHS“, istakao je predsjednik Vijeća, Esad Džudžo.

Predsjednik Vijeća je također dodao da su Bošnjaci Sandžaka u istom ili sličnom položaju kao 1918. godine što potvrđuje konstantna borba za očuvanje Sandžačkog regionalnog i Bošnjačkog nacionalnog identiteta.

Govornici su obrazložili temu sa više aspekata dok su na kraju prisutni imali priliku da pitaju, ali i da svojim komentarima i pitanjima uzmu učešće u događaju.

 


Povezane objave

Close
Close