Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

OD NAREDNE ŠKOLSKE 2019/2020 GODINE NASTAVA U SANDŽAKU PO OSNOVU MATERNJEG JEZIKA

Održana konstitutivna sjednica Bošnjačkog prosvjetnog savjeta u Bošnjačkom nacionalnom vijeću u okviru obilježavanja Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Na konstitutivnoj sjednici  razmatrani su prijedlozi budućeg rada. Predsjednik Bošnjačkog prosvjetnog savjeta (BPS) je prof. dr. Sead Šemsović,  zamjenica predsjednika BPS Melida Rebronja.

Bošnjački prosvjetni savjet je na konstitutivnoj sjednici formirao Komisiju za praćenje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Komisija će u narednom periodu obići sve obrazovno - odgojne ustanove u kojima se odvija nastava na bosanskom jeziku i prilikom posjeta inicirat sastanke sa roditeljima čija djeca završavaju predškolski pripremni program.

BPS je zaključio da će se djeca prilikom upisa u prvi razred osnovne škole upisivati po automatizmu na model nastave po osnovu svog maternjeg jezika.

U stalnom sastavu BPS broji 11 članova. Prošireni sastav čine i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola, zatim predstavnici lokalnih samouprava zaduženi za obrazovanje, Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Društva za bosanski jezik i književnost, Udruženja prosvjetnih radnika i vaspitača, kao i  Školske uprave.

Povezane objave

Close
Close