Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

OTPOČELA SA RADOM LIKOVNA KOLONIJA U SJENICI

Likovna kolonija „Sjenica 2017“ u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća otpočela je jučer svoj rad.

Dvanaest umjetnika iz Sandžaka i zemalja regiona, slikat će djela inspirisana sjeničkim krajom i Sandžakom, a sve u cilju sjećanja na Sjeničku konferenciju održanu 1917. godine.

Treći saziv likovne kolonije  "Sjenica 2017"  otvorio je potpredsjednik  Vijeća Muhedin Fijuljanin.

Fijuljanin je tom prilikom istakao značaj Sjeničke konferencije za Sandžak i umjetnicima poželio dobrodošlicu u Sjenicu.

Mr. Medžid Fakić, selektor kolonije i član Odbora za kulturu Vijeća obratio se prisutnima i tom prilikom detaljno upoznao umjetnike sa idejom održavanja kolonije.

Na konferenciji u Sjenici, održanoj 13. i 14. avgusta 1917. godine, donijeta je Sjenička rezolucija, dokument kojim je od tadašnjih vlasti zahtijevano rješenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Značaj Sjeničke konferencije se ogleda u tome što je na njoj, prvi put u 20. vijeku, jasno i nedvosmisleno izraženo raspoloženje našeg naroda o pitanju uređenja Sandžaka i Bošnjaka u tom periodu.

Bošnjačko nacionalno vijeće, najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka, je dane 13. i 14. avgust proglasilo za dane od posebnog značaja za Bošnjake.


Povezane objave

Close
Close