Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

OTVORENE 46. SANDŽAČKE IGRE

46. Sandžačke igre otvorene su jučer na sjeničkom gradskom stadionu uz prisustvo velikog broja građana. Sandžačke igre su jedna od najznačajnijih institucija za očuvanje sandžačkog regionalnog identiteta.

Nakon skoro deceniju pauze u održavanju, Bošnjačko nacionalno vijeće je 2016. godine donijelo odluku o osnivanju ustanove “Sandžačke igre” čiji je osnovni cilj bio obnavljanje Igara. 45. Sandžačke igre su održane u Novom Pazaru.

46. Sandžačke igre igre se održavaju u Sjenici uz finansijsku podršku Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Grada Novog Pazara i opština Tutin i Sjenica.

Ovogodišnje igre je otvorila predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Jasmina Curić. Njen govor na otvaranju prenosimo u cijelosti:

„Poštovani građani Sandžaka, učesnici  Sandžačkih igara, uvaženi gosti i prijatelji,

Dobro došli na 46. Sandžačke igre koje se ove godine održavaju u Sjenici, poznatoj pod imenom – sandžačka ljepotica.

Velika mi je čast da se danas obratim na manifestaciji koja je jedna od najznačajnijih institucija za očuvanje sandžačkog regionalnog identiteta

Sandžačke igre su sportska i kulturna manifestacija od posebnog značaja i koncept ovih igara predstavlja izvanredan model trajne i održive saradnje naroda i država na Balkanu.

Sandžačke igre su bile i ostale mjesto susreta mladih sportista, pripadnika svih naroda koji vijekovima žive u miru i harmoniji u našem Sandžaku.

Sagledavajući historijski značaj Sandžačkih igara Bošnjačko nacionalno vijeće je prošle godine preko svoje Ustanove „Sandžačke igre“ pokrenulo inicijativu o obnavljanju ove velike sportske manifestacije.

Ideju su prihvatili svi, ocjenjujući značaj igara, kako za razvoj sporta i fizičke kulture tako i za pravilno formiranje mlade ličnosti. Nakon deset godina pauze, igre su prošle godine održane u Novom Pazaru gdje smo imali više od 500 sportista iz Sandžaka i iz svih zemalja regiona.

Bošnjačko nacionalno vijeće sa radošću podržava projekte kojima je u osnovi povezivanje, saradnja i izgradnja ravnopravnosti među narodima u Sandžaku.

Osnovna poruka sandžačkih igara je uvijek bila da narodi u Sandžaku žive u slozi, zajedništvu i miru i da na tim osnovama grade sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost.

Glavna odlika Sandžačkih igara koja ih čini posebnim je to da se održavaju isključivo na teritoriji Sandžaka.

Dragi sportisti želim vam svu sreću na igrama i naravno - neka pobjedi najbolji!

Proglašavam 46. Sandžačke igre otvorenim.“


Povezane objave

Close
Close