Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

PODJELA UDŽBENIKA NOVOPAZARSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA


Bošnjačko nacionalno vijeće danas je započelo posjete srednjim školama u Sandžaku u kojima se izvodi nastava na bosanskom  jeziku u okviru kojih se školama dijele besplatni udžbenici. 
 
U posjeti školama bila je delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednicom dr. Jasminom Curić. 
 
Besplatni udžbenici danas su podijeljeni Ekonomsko-trgovinskoj i Tehničkoj školi u Novom Pazaru. Direktori škola koje su danas dobile udžbenike su izrazili zahvalnost na donaciji u nadi da će se podrška nastavi na bosanskom jeziku nastaviti i u budućnosti. 
 
Posjete srednjim školama se nastavljaju sutra, kada će udžbenici biti dodijeljeni Gimnaziji u Tutinu. 
 
Školama se dijele besplatne Čitanke za bosanski jezik za treći razred gimnazija i srednjih stručnih škola, a nabavku udžbenika je finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). 

Izjava za medije  predsjednice BNV, dr Jasmine Curić pri podjeli udžbenika Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru:
 
„Želim da čestitam svim đacima početak školske godine uz poruku da je znanje najveći lični kapital a istovremeno najbitniji resurs zajednice i uslov za razvoj. Posebnu čestitku upućujem roditeljima uz poruku da obrazovanje na maternjem jeziku pruža znanje o sopstvenom jeziku, književnosti, historiji, kulturi i tradiciji i da se sticanjem takvog znanja izgrađuje samopoštovanja što je uslov za odgoj zdrave i uspješne osobe.  Pa stoga molim roditelje da istraju u svojim odlukama da im se djeca obrazuju na maternjem jeziku i da savladaju sve prepreke i otpore na koje nailaze. Podjela besplatnih udžbenika školama koje su u nastavi na bosanskom jeziku je jedan od dokaza napora Bošnjačkog nacionalnog vijeća da obrazovanje na bosanskom jeziku bude kvalitetno i okrenuto ka usavršavanju, ali i naših razumijevanja za zahtjevne ekonomske okolnosti u kojima se nalaze roditelji učenika u Sandžaku. 
 
Obrazovanje na bosanskom jeziku traje već sedam godina i pohađa ga  15 671 učenik u 39 obrazovnih ustanova. Imamo tendenciju rasta i broja đaka i broja ustanova. U Prijepolju već dvije goidne godine imamo nastavu na bosanskom. BNV ulaže velike napore da nastava na bosanskom jeziku zaživi u svim gradovima Sandžaka.
 
Ono što je usporilo ovaj proces to je donošenje zakona o reformi obrazovanja, pa se čekalo da se reformiše, najprije, obrazovanje na srpskom a nakon toga i obrazovanje na jezicima manjina i manjinskih naroda. Timovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća, sastavljeni od eminentnih stručnjaka u oblasti obrazovanja, su još u junu 2018. godine u zakonom propisanom roku dostavili Ministarstvu prosvjete reformisane programe nastave za školsku 2019/2020 za drugi i šesti razred osnovne škole na odobrenje. Isti programi su do kraja 2018. godine, ocijenjeni najvišom ocjenom, odobreni i objavljeni u Službenom glasniku Republike Srbije (Prosvjetni glasnik).  
 
U pogledu broja udžbenika, za nastavu na bosanskom jeziku u pripremnom predškolskom programu, osnovnim i srednjim školama u upotrebi je 200 udžbenika od kojih su 52 autorska udžbenika i 148 prevedena udžbenika, što je sam po sebi dovoljan podatak uspješnosti i brzog napretka implementacije nastave na bosanskom jeziku. Nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku je počela 2013/2014 te ove godine ulazi u sedmu školsku godinu. 
 
Prva srednja škola kojoj poklanjamo Čitanku za III razred je Ekonomska škola koja je jedna od najprestižnijih srednjih škola u Sandžaku. Novo rukovodstvo ove škole nastavlja kontinuitet u pogledu nastave na bosanskom i ja im se ovom prilikom zahvaljujem. Podjele besplatnih udžbenika danas nastavljamo u Tehničkoj školi u Novom Pazaru, a od sutra i u drugim srednjim školama u Sandžaku. 
 
Nabavku udžbenika je finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) koja je i prethodnih godina odvojila znatna sredstva za podršku nastavi na bosanskom jeziku. Koristim priliku da im se ovim putem zahvalim uz nadu da će se saradnja nastaviti i u budućnosti.“
 

Povezane objave

Close
Close