Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

POSJETA NASTAVNIKA IZ TUZLANSKOG KANTONA

Grupa nastavnika iz Tuzlanskog kantona posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom Vijeća. 
 
Predsjednik Izvršnog odbora Vijeća, dr. Hasim Mekić je poželio dobrodošlicu gostima i predstavio rad, nadležnosti i djelovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća. U svom obraćanju, dr. Mekić je naglasio značaj BNV kao najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka Sandžaka u procesu rješavanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka. 
 
„Bošnjačko nacionalno vijeće skoro tri decenije radi na rješavanju statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak kroz institucije sistema i zakonski okvir. Bošnjačko nacionalno vijeće je u maju ove godine donijelo odluku o pokretanju Inicijative o specijalnom statusu kao trajnom mehanizmu pravne sigurnosti i opstanka Bošnjaka Sandžaka“ – rekao je dr. Mekić.
 
Gostima se obratila i prof. Elvira Đekić, predsjednica Odbora za obrazovanje koja je tom prilikom rekla da je Bošnjačko nacionalno vijeće u svojstvu najvišeg političkog i predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji prije više od sedam godina iniciralo  uvođenje cjelokupne nastave na bosanskom jeziku u obrazovni sistem Republike Srbije. 
 
„Nastavu na bosanskom jeziku pohađa više od 17 000 djece u četrdeset obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku u ovoj školskoj 2019/20. godini. Bošnjačko nacionalno vijeće ulaže velike napore kako bi unaprijedilo kvalitet nastave na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku. U organizaciji BNV, bošnjački autori su radili nastavne programe kao i udžbenike za potrebe nastave na bosanskom jeziku, ali taj proces i dalje traje. Nastava na bosanskom jeziku traje već sedam godina, a za to vrijeme organizovano je na desetine programa stručnog usavršavanja za nastavnike i profesore u nastavi na bosanskom jeziku. Većina programa organizovana je u saradnji sa obrazovnim institucijama iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji su sertifikovani za realizaciju obuka.“ – istakla je Đekić. 
 
Nastavnike iz Tuzlanskog kantona su u ime BNV dočekali predsjednik Izvršnog odbora, dr. Hasim Mekić, potpredsjednik IO Elvir Eminbegović, predsjednica Odbora za obrazovanje Elvira Đekić te član Odbora za obrazovanje Adela Melajac. 
 
Gosti iz Tuzlanskog kantona su izrazili zahvalnost na prijemu, te nadu da će se saradnja sa Bošnjačkim nacionalnom vijećem nastaviti i u budućnosti. 
 
Današnja posjeta je uzvratna posjeta dijela nastavnika iz Tuzlanskog kantona, dok su nastavnici bosanskog jezika iz Sandžaka bili na studijskom putovanju u BiH u maju i novembru prošle godine. 
 
Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa Udruženjem za mir, obrazovanje i kreativnost iz Bosne i Hercegovine, organizovalo je prošle godine dva studijska putovanja za učitelje i nastavnike koji su doprinijeli implementaciji nastave na bosanskom jeziku kao i nastavnike čija su djeca ostvarila odličan rezultat na takmičenjima iz bosanskog jezika. 
 

Povezane objave

Close
Close