Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

POSJETA UNIVERZITETU U SARAJEVU

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća koju su činili predsjednıca dr. Jasmina Curić, Mirza Hajdinović, sekretar, i Esma Brunčević, stručna saradnica, posjetila je danas Univerzitet u Sarajevu gdje se susrela sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljomö mr. sc. Nadinom Grebović-Lendo, šeficom Biblioteke Filozofskog fakulteta i koordinatoricom Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.
 
Bošnjačko nacionalno vijeće je prije više od sedam godina iniciralo uvođenje cjelokupne nastave na bosanskom jeziku u obrazovni sistem Republike Srbije. Bošnjačko nacionalno vijeće ulaže velike napore kako bi unaprijedilo kvalitet nastave na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku, a s ciljem unapređenja nastave bosanskog jezika i književnosti izradilo je i projekat nabavke lektire za osnovne i srednje škole.
 
Univerzitet u Sarajevu, na kojem se već decenijama izučava i studira bosanski jezik i književnost, prepoznao je značaj projekta i odlučio da se aktivno uključi u inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te doprinese obezbjeđivanju lektira za učenike 27 osnovnih i 10 srednjih škola u kojima se nastava realizira na bosanskom jeziku.
 
Tokom susreta je razgovarano i o drugim mogućim oblicima saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a posebna pažnja je posvećena saradnji Univerziteta u Sarajevu i Državnog univerziteta u Novom Pazaru i pokretanju studija bosanskog jezika u okviru ove saradnje, čime bi se kvalitetno zaokružio sveukupni obrazovni proces na bosanskom jeziku.

Povezane objave

Close
Close