Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

PRIJEPOLJE SPREMNO ZA NASTAVU NA BOSANSKOM JEZIKU

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo, potpredsjednik Vijeća prof. dr. Sait Kačapor i saradnica u Područnom Uredu Vijeća u Prijepolju Merisa Nuković sastali su se danas sa direktorima i pedagozima osnovnih škola u Prijepolju i razgovarali o uvođenju cjelokupne nastave na bosanskom jeziku u prijepoljskim osnovnim školama.

Na sastanku je dogovoreno da se prilikom upisa u prvi razred ispoštuje preporuka Bošnjačkog nacionalnog vijeća o izboru jezika nastave na osnovu maternjeg jezika roditelja ali i da se ispoštuje volja onih roditelja koji žele da njihova djeca uče na nematernjem srpskom jeziku.

Postignut je i dogovor o usklađivanju modela nastave sa nacionalnom strukturom stanovništva u Prijepolju koje je jedno od izraženijih multietničkih sandžačkih općina.

Na sastanku je također postignuta saglasnost za primjenu modela cjelokupne nastave i u petom razredu osnovne škole u skladu sa evropskim standardima i pozivanjem na iskustvo u implementiranju nastave na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.Povezane objave

Close
Close