Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

PRIMJENA STEM PRISTUPA U PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je program stručnog usavršavanja „Primjena STEM pristupa u predškolskom odgoju i obrazovanju“ za odgajatelje predškolskih ustanova iz Sandžaka. 

Obraćajući se prisutnima na seminaru, predsjednik Izvršnog odbora BNV dr. Fahrudin Mavrić je rekao da Bošnjačko nacionalno vijeće ovim i sličnim programima usavršavanja nastoji da unaprijedi kompetencije nastavnika koji se nalaze u nastavi na bosanskom jeziku te time unaprijedi sam proces obrazovanja na bosanskom, kao i opšti obrazovni sistem u Sandžaku.

„Bošnjačko nacionalno vijeće će u narednom periodu realizovati još dosta sličnih programa usmjerenih na unapređenje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku jer je jedan od načina očuvanja nacionalnog identiteta i kroz očuvanje i zaštitu jezika. Maternji jezik je jedan od nosećih stubova kulture i tradicije jednog naroda a njegovo njegovanje i promocija jeste jedan od važnih prioriteta stabilne i odgovorne institucije kakva je Bošnjačko nacionalno vijeće.“ – rekao je dr. Mavrić.

STEM se definiše kao sistem učenja u oblastima nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike koji je sastavljen od obrazovnih aktivnosti objedinjenih na svim nivoima obrazovanja od predškolskog do post-doktorskog, implementiran kroz formalne i neformalne oblike nastave. Pokazalo se da rigirozni pristup provjere činjenica i metode donošenja zaključaka na osnovu njih, donosi bolje rezultate i u oblastima društvenih nauka kao i u  zanimanjima koja nisu usko vezana za STEM nauke. Takodje u svijetu se broj zanimanja koji zahtijevaju STEM znanja naglo povećava. CIlj seminara je bio da se osnovni principi STEM obrazovanja na nivou predškolskog obrazovanja približe odgajateljima i prosvjetnim radnicima. STEM je predstavljen kroz primjere i par pokaznih  STEM vježbi.

STEM je skraćenica od pojmova Science, Technology, Engineering, and Mathematics. odnosno Nauka, Inžinjering, Tehnologija i Matematika. Neposredni relalizator programa je bio Centar za poslovnu i akademsku izuzetnost “Clever centar“ a predavač doc. dr. Edis Mekić.

 

Povezane objave

Close
Close