Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

PROMOVISANO PRVO KOLO „EDICIJE BOŠNJACI“

U okviru obilježavanja 11. maja – Dana nacionalne zastave Bošnjaka u Sandžaku u Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Novom Pazaru održana je promocija prvog kola "Edicije Bošnjaci“.

Promotori ovog važnog projekta bili su prof. dr. Sead Šemsović, jedan od autora djela iz Edicije i profesor Ersan Muhović, a uvodničar i moderator bila je Amela Bajrović, novinarka iz Novog Pazara.

Edicija predstavlja naučno-istraživački projekt koji je pripremljen povodom 25. godina od organiziranja Bošnjačkog sabora, održanog 28. septembra 1993. u sarajevskom hotelu “Holiday Inn”.

Prvo kolo edicije čini pet knjiga: Bosanski jezik (Jasmin Hodžić), Kratka historija kulture Bošnjaka (Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), Kratka politička historija Bošnjaka (Admir Mulaosmanović), Alija Izetbegović (Faris Nanić) i Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić).

Projekt "Edicija Bošnjaci“ realizira se u suizdavaštvu “Simurg Medije” (sedmičnog lista Stav) i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, s partnerstvom JU Muzej “Alija Izetbegović” te ostalim partnerima: Bošnjačkim nacionalnim vijećem, Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Hrvatske i Bošnjačkim kulturnim savezom Slovenije.

Ukupno 10 knjiga Edicije bit će objavljeno u dva kola. Drugo kolo se nalazi u pripremi te će izaći krajem 2019.

Povezane objave

Close
Close