Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

RODITELJI BIRAJU SVOJ SISTEM VRIJEDNOSTI


Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća održao je danas konferenciju za medije na temu „Izbor jezika nastave za sedmu generaciju učenika prvog razreda osnovne škole“ gdje je naglasio sljedeće:

„Svaki roditelj preuzima na sebe odgovornost u kom pravcu usmjerava dijete: da li da uči na maternjem ili na nematernjem jeziku, da li da izučava sadržaje iz svoje historije, kulture i umjetnosti ili da ne izučava“.

Potpredsjednik Vijeća prof. dr. Sait Kačapor je u svom izlaganju podsjetio javnost da je nastava na maternjem bosanskom jeziku u Srbiji zaživjela gdje god za nju postoji mogućnost i potreba te da se to pravo ostvaruje punih šest školskih godina.

„Nastavu na bosanskom jeziku do sada pohađa oko 17. 500 učenika u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i jednoj školi u Prijepolju. Gdje nema dovoljno učenika da bi jezik nastave bio bosanski, stvaraju se mogućnosti za izučavanje izbornog predmeta pod nazivom „Bosanski sa elementima bošnjačke kulture“.  Sada se upisuje sedma generacija učenika prvog razreda osnovne škole“, istakao je potpredsjednik Kačapor.

On također naglašava da je za učenike završnih godina srednje škole pripremljen državni maturalni ispit i da Vlada Republike Srbije, odnosno resorno Ministarstvo prosvjete, priprema testove koji će biti ravnopravno štampani na srpskom jeziku i na jezicima svih nacionalnih manjina, pa i na bosanskom jeziku.
 

Povezane objave

Close
Close