Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Povodom predloženih izmjena izbornog zakona koje se tiču političkih partija nacionalnih manjina i nedavnih reakcija na prijedloge izmjena, Bošnjačko nacionalno vijeće izdaje sljedeće 
 
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
 
U praksi se pokazalo da postojeći Zakon o izboru narodnih poslanika ima određenih nedostataka koje je trebalo još ranije otkloniti. 
 
Naime, bilo je zloupotrebe manjinskih lista jedne nacionalne manjine koju su koristili pripadnici većinskog naroda kao način da uđu u parlament što je imalo za posljedicu da izabrani poslanici ne zastupaju interese te nacionalne manjine.
 
Otklanjanje ovog nedostatka u skladu je sa principima demokratske vladavine i u interesu zaštite i očuvanja prava nacionalnih manjina. 
 
Nacionalna vijeća nacionalnih manjina su najviša politička i predstavnička tijela nacionalnih manjina i čuvari interesa nacionalnih manjina pa stoga je najispravnija stvar da se od strane istih i vrši kontrola manjinskih lista i spriječi zloupotreba od strane onih koji ne pripadaju toj nacionalnoj manjini pa time i nemaju namjeru da u parlamentu zastupaju njihove nacionalne interese.
 
Bošnjačko nacionalno vijeće je stava da je potrebno uvesti obavezu da kandidati za narodne poslanike na listi političkog subjekta manjinskog naroda moraju biti upisani u poseban birački spisak nacionalne manjine koju žele da predstavljaju. 
 
Pitanja koje se sada postavlja je kome bi moglo da zasmeta sprečavanje zloupotrebe manjinskih lista. 

Povezane objave

Close
Close