Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

SARADNJA SA ŠKOLAMA U SANDŽAKU NA IMPLEMENTACIJI NASTAVE NA BOSANSKOM JEZIKU


Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo i potpredsjednik Vijeća prof. dr. Sait Kačapor sa svojim saradnicima sastali su se danas sa direktorima i pedagozima osnovnih škola iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Prijepolja.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj situaciji u školama po pitanju nastave na bosanskom jeziku, programima stručnog usavršavanja kao i o radu na nedostajućim udžbenicima.

Predsjednik Vijeća je na sastanku zaključio da se djeca prilikom upisa u prvi razred osnovne škole trebaju upisivati po automatizmu na model nastave po osnovu svog maternjeg jezika, kao što to čine sve ostale manjine u R. Srbiji koje imaju cjelokupnu nastavu na svom maternjem jeziku.

Prisutni su se na sastanku složili oko jednog cilja i to da se za dvije školske godine postigne međunarodni standard tako što će se sva djeca u našem regionu školovati na svom maternjem jeziku, uz akcenat na interkulturalno obrazovanje.

U narednom periodu Bošnjačko nacionalno vijeće sprema veliki broj aktivnosti koje će realizovati u Prijepolju, Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici a sve u cilju promovisanja nastave na bosanskom jeziku.Povezane objave

Close
Close