Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

STUDIJSKO PUTOVANJE U SREBRENICU

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je studijsko putovanje u Srebrenicu za najbolje učenike srednjih škola iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice u nastavi na bosanskom jeziku.

Učenici su u pratnji svojih profesora posjetili Memorijalni centar – Potočari i tom prilikom obišli mezarje i odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida u Srebrenici. U sklopu studijskog putovanja održan je historijski čas u Dokumentacionom centru gdje su pogledali i polusatnu video projekciju "Jedna sedmica u julu“.

Učenici su imali priliku posjetiti "Spomen sobu" gdje su imali priliku da vide više različitih izložbi, kao i stalnu postavku "Srebrenički genocid - neuspjeh međunarodne zajednice".

Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici izvršile su srpske oružane snage početkom jula 1995. godine i smatra se jednim od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Bošnjačko nacionalno vijeće proglasilo je 11. jul za Dan sjećanja.

U Srebrenici koja je bila proglašena zaštićenom zonom UN pod komandom holandskog bataljona ubijeno je 8372 Bošnjaka, a prisilno je protjerano 30000 žena, djece i starijih osoba.

Evropski parlament je 9. jula 2015. godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici.

Povezane objave

Close
Close