Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Sjećanje na Hidajeta Masličića

Poznati sandžački likovni umjetnik i pedagog Hidajet Masličić preminuo je sinoć u Novom Pazaru, u 81. godini života.

Rahmetli Hido Masličić je rođen u Beranama gdje je završio osnovnu školu. Srednju Umjetničku školu završio je u Herceg Novom, a Likovnu akademiju u Sarajevu.

Do polovine devedesetih godina 20. vijeka živio je u Priboju gdje je radio u prosvjeti, a 1999. se doselio u Novi Pazar. Samostalno i kolektivno izlagao je mnogo puta u zemlji i inostranstvu, a zabilježio je mnogo uspjeha kao likovni pedagog.

Hido Masličić je bio učesnik likovne kolonije “Sjenica 2017” koju Bošnjačko nacionalno vijeće tradicionalno organizuje u cilju sjećanja i promovisanja Sjeničke konferencije održane 1917. godine, historijski veoma bitnog događa za sve Bošnjake Sandžaka.

U posljednjih četrdesetak godina više od sto pedeset mladih slikara iz svih krajeva Srbije prošlo je kroz njegov uporni pedagoški rad. On je tvrdio da većina ljudi može da savlada slikarstvo, ali talenti se odvajaju time što brže rješavaju probleme. “Dok sam radio u školi, slao sam radove mojih talentovanih učenika na bezbroj državnih i međunarodnih konkursa. Djeca su dobijala nagrade širom svijeta, čak i u Brazilu”, govorio je Masličić.

Često je znao da kaže:“Nemam statistiku koliko je mojih učenika upisalo likovne akademije ili arhitekturu. Ali ponosim se svim njihovim uspjesima. Ne znam da li se više ponosim svojim slikama i nagradama ili njihovim brzim sazrijevanjem”.

Ranije, u Priboju, Masličić je prepoznao talenat u Nailu Ćeloviću koji od 1992. godine živi u Holandiji gdje je veoma priznat slikar.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava duboko žaljenje zbog gubitka osobe koja je ostavila neizbrisiv trag na kulturni i društveni razvoj Sandžaka.

Molimo Allaha dž.š. da mu podari džennet, a porodici sabur.
 

Povezane objave

Close
Close