Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

VEČE JEDINSTVA, DRUŽENJA I SOLIDARNOSTI

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća koju su činili predsjednica dr. Jasmina Curić i potpredsjednik dr. Fuad Baćićanin prisustvovala je večeras u Bursi manifestaciji „VEČE JEDINSTVA, DRUŽENJA I SOLIDARNOSTI“ koju je organizovalo udruženje Bursa Bosna-Sandžak. 


U svom obraćanju predsjednica BNV je rekla da je Bošnjačko nacionalno vijeće krovna institucija Bošnjaka i najviše političko i predstavničko tijelo koje se skoro tri decenije bori za očuvanje identiteta i ostvarivanja prava i boljeg položaja Bošnjaka u Sandžaku.  U cilju rješavanja statusa Bošnjaka i Sandžaka BNV je  pokrenulo inicijativu za uspostavljanje autonomije Sandžaka kroz model specijalnog statusa. 
„Građani Turske porijeklom iz Sandžaka su izuzetno uspješni poslovni ljudi, naučnici, profesori, javni i kulturni radnici pa stoga očekujem da ćemo nastaviti saradnju na svim zajedničkim programima i projektima. Cilj Bošnjačkog nacionalnog vijeća je da zajedno sa vama očuvamo veze između građana Turske porijeklom iz Sandžaka i Bošnjaka Sandžaka.“ – istakla je dr. Curić.  


Večerašnjem skupu prisustvovali su i predstavnici Vlade i Skupštine Republike Turske, gradonačelnik Burse, predsjednici više opština iz Turske, konzul Bosne i Hercegovine u Istanbulu, zvaničnici i predsjednici opština iz Bosne i Hercegovine te privrednici i predstavnici brojnih bošnjačkih udruženja iz Turske.

 

Povezane objave

Close
Close