Vijesti

Bajram Redžepagić dobitnik književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća je donio odluku, na prijedlog komisije, koju su činili prof. dr. Sead Šemsović, predsjednik, dr. Fuad Baćićanin, član i dr. Kemal Džemić, član, koji su nakon temeljitog promatranja i pažljivih konsultacija, podnijeli prijedlog da se književna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“, koja se sastoji od plakete, diplome i novčane nagrade dodijeli književniku Bajramu Redžepagiću.

Delegacija BNV na obilježavanju Dana Goranaca

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koju su činili potpredsjednici dr. Jasmina Baltić-Curić i dr. Mustafa Fetić, prisustvovala je svečanom prijemu povodom Dana Goranaca i obilježavanja prve godišnjice rada Nacionalnog savjeta Goranaca, u holu Kulturnog centra Novi Pazar u subotu, 11. novembra 2023. godine.

Bošnjačko nacionalno vijeće organiziralo je okrugli sto na temu „Zaštita kulturno-historijskog naslijeđa, osvrt na kulu Džephanu“.

Okrugli sto „Zaštita kulturno-historijskog naslijeđa, osvrt na kulu Džephanu“, organizovan u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru, 9. novembra 2023. godine, okupio je značajan broj predstavnika institucija i akademske i stručne javnosti regiona koji su na dva panela iznijeli stručna mišljenja na, javnosti predstavljen, projekat rekonstrukcije Sjeverne tabije sa kulom Džephanom na Novopazarskoj tvrđavi.

Predstavnici Bošnjaka u Americi posjetili BNV

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković sastala se danas, u prostorijama Glavnog ureda, sa sekretarom Bošnjačko američke nacionalne asocijacije (BANA) Nevzadom Kurtagićem i predstavnikom Bošnjačkog islamskog kulturnog centra na Richmond Hillu Amirom Bakovićem.

Održana radionica „Bosanski ćilim“

Bošnjačko nacionalno vijeće i BZK Galerija "Preporod" Zenica zajedno su organizirali radionicu pod nazivom "Bosanski ćilim". Ova kreativna aktivnost okupila je učenike Osnovne škole "Avdo Međedović" u Novom Pazaru, kao i učenike Gimnazije i Tehničke škole u Tutinu.

Close
Close