Vijesti

VIJEĆE UTVRDILO PRIORITETE ZA NAREDNI PERIOD

Predsjedništvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predsjednik i zamjenik Izvršnog odbora danas su sa predsjednicima i zamjenicima resornih odbora sumirali dosadašnje rezultate i prioritete realizacije njihovih Akcionih planova.

O UNAPRJEĐENJU PRAVA BOŠNJAKA U SRBIJI

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo zatražio je od ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića podršku u ostvarivanju prava Bošnjaka u Republici Srbiji u svim oblastima.

ZA JEDNAKOPRAVNOST BOŠNJAKA

Novim Ustavom Republike Srbije neophodno je redefinisati državu kao zajednicu jednakopravnih naroda koji u njoj žive i utvrditi decentralizaciju i regionalizaciju kao princip uređenja vlasti, rekao je, između ostalog, na okruglom stolu koji je danas održan u Beogradu u organizaciji Foruma za etničke odnose, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo.

JEDNAKOST JE PRAVO NA RAZLIČITOST

Esad Džudžo, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i prof.dr. Sait Kačapor, potpredsjednik Vijeća prisustvovali su danas Svečanoj akademiji povodom obiljažavanja 30 godina Odbora za proučavnje manjina i ljudskih prava Srpske Akademije nauke i umjetnosti.

PREDSJEDNIK VIJEĆA ČESTITAO DAN NEZAVISNOSTI BIH

Povodom obilježavanja 1. marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, predsjednik Bošnjačkog nacionalno vijeća Esad Džudžo uputio je čestitku Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću članovima Predsjedništva BiH i svim građanima Bosne i Hercegovine.

NOVOM MEDIJSKOM STRATEGIJOM SMANJUJU SE STEČENA PRAVA MANJINA

Nacrt nove medijske strategije Srbije neprimjeren je i neprihvatljiv za pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica i njime se dodatno umanjuju njihova prava, naglasio je, učestvujući u završnoj raspravi povodom ovog dokumenta, koja je danas održana u Beogradu, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Muhedin Fijuljanin.

Close
Close