Vijesti

PODRŠKA ZA USPOSTAVLJANJE SPECIJALNOG STATUSA ZA SANDŽAK

“Iskoristio sam priliku da iskreno čestitam gospodinu Ugljaninu, sa kojim smo 90-ih godina sarađivali protiv agresije Miloševićevog režima na Bosnu i Hercegovinu i da pozovem međunarodnu zajednicu da podrži njegov projekat za Sandžak kao uslov za stabilnost i mir u regionu” – rekao je Beriša.

TESAVUF VAKUF U NOVOM PAZARU

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Tasavuf Vakufa iz Burse Republika Turska 21. juna 2019. godine je u Novom Pazaru predstavljena je tradicionalna izvedba „Sema“ programa jedne posebne vrste folklorne umjetnosti i plesa.

ROK ZA NAREDNU SEDNICU VIJEĆA 11. NOVEMBAR

Dobio sam poziv od predsednika BNV Esada Džudža za treću sednicu 24. juna, međutim to može biti samo četvrta sednica, nikako treća. Radi se o zabuni ili je reč o falcifikatu kojom Vučićeve tajne službe pokušavaju da zbune javnost

“ODSJAJ BOJA ANADOLIJE”

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću u okviru programa “Odsjaj boja Anadolije” održana je revija unikatnih nošnji sa motivima bogatog naslijeđa turske kulture.

OTVARANJE KONZULATA BIH U NOVOM PAZARU - REZULTAT DOBRE SARADNJE

Bošnjačko nacionalno vijeće pozdravlja odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o otvaranju generalnog konzulata ove zemlje u Novom Pazaru. Ovo je za Bošnjake i sve građane Sandžaka veoma bitna odluka koja je plod višegodišnjih dogovora koje je osnivač i doskorašnji predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin vodio sa ranijim članom predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, ali i sa sadašnjim, gospodinom Šefikom Džaferovićem.

PREDSTAVNICI AMBASADA POSJETILI BNV

Izaslanici odbrane Republike Austrije, Federalne Republike Njemačke i Republike Bugarske pukovnik Thomas Ahammer, potpukovnik Thomas Becker i pukovnik Milcho Ignatov posjetili su Bošnjačko nacionalno vijeće.

DRUGI O NAMA: POSEBAN STATUS ZA SANDŽAK, TV Sarajevo

Zatražena je uspostava posebnog statusa prema kojem bi funkcije državnih vlasti umjesto srbijanskih preuzele lokalne institucije. Istraživali smo po kojem osnovu Sandžak može dobiti ovakav status i zašto srpska politika na svako spominjanje autonomije Sandžaka ovu teritoriju stavlja u kontekst osamostaljenja RS-a.

Close
Close