Vijesti

SAFET HADROVIĆ VRBIČKI DOBITNIK KNJIŽEVNE NAGRADE PERO ĆAMILA SIJARIĆA ZA 2018. GODINU

Stručni žiri za dodjelu godišnje književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“ je, nakon višednevnih konsultacija i razmatranja potencijalnih kandidata, odlučio da ovu prestižnu nacionalnu književnu nagradu dodijeli Safetu Hadroviću Vrbičkom, za cjelokupno književno-umjetničko stvaralaštvo, odnosno književno-esejistički, poetski i znanstveno-publicistički opus koji godinama daje svoj puni doprinos afirmaciji bosanskog jezika i kulture u Sandžaku.

RIJEŠITI BOŠNJAČKO PITANJE

Delegacija Bošnjaka Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i  posjednici opština Tutin i Sjenica Kenan Hot i Hazbo Mujović sastala se danas sa predsjedavajućim Predsjedništva BIH Bakirom Izetbegovićem u Sarajevu.  Na sastanku, kojem je prisustvovao i Šefik Džaferović novo izabrani član Predsjedništva BIH iz reda bošnjačkog naroda, na samom početku razmjenile su se uzajamne čestitke na ostvarenim rezultatima na općim izborima u Bosni i Hercegovini i izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće. Konstatovano je da su na izborima Bošnjaci Sandžaka svojom velikom izlaznošću od 55%, potvrdili da su zreo i odgovoran narod koji želi sam da odlučuje o svojoj budućnosti. Predsjednik Vijeća upoznao je sagovornike sa prioritetima u rješavanju nagomilanih problema sa kojima se susreću u Srbiji i brojnim nerješenim pitanjima koja opterećuju Bošnjake u Sandžaku. Razmatrani su modaliteti prekogranične saradnje i korišćenje razvojnih fondova u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Istaknuta je neophodnost čvršće saradnje u cilju ostvarivanja i zaštite globalnih bošnjačkih nacionalnih interesa.

MANIFESTACIJA „BUĐENJE“ ODRŽANA U ŠVICARSKOJ

Manifestacija „Buđenje“ održana je u Švicarskoj. Riječ je o prezentaciji filma o rahmetli Aliji Izetbegoviću i promociji „Edicije Bošnjaci“, koja je započeta u organizaciji JU Muzeja Alija Izetbegović, Simurg medije/ sedmičnika Stav. Prva postaje manifestacija bila je u Švicarskoj (Zurich, Luzern, Ricken i Oberentfelden) te je održana u organizaciji Islamske zajednice u Švicarskoj.

Izjava predsjednika BNV dr. Sulejmana Ugljanina

Izjava predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejmana Ugljanina, nakon objavljenih prvih rezultata izbora za BNV, Novi Pazar, 22:30h, 04. novembra 2018. godine. Želim da vam kažem nekoliko riječi o ovim proteklim izborima, o izbornim rezultatima. Najprije mogu da kažem da sam vrlo sretan, zadovoljan i ponosan što su ovi izbori protekli u jednoj pozitivnoj političkoj atmosferi zbog činjenice da su Bošnjaci na ovim izborima potvrdili da su jedan zreo narod.

MEDIJI O IZBORIMA

N1 “Bošnjaci su na ovim izborima potvrdili da su zreo narod” Sulejman Ugljanin, nosilac liste “Samoopredjeljenje”, nakon održanih nedjeljnih izbora za savjete nacionalnih manjina u Srbiji, izjavio je kako je ta lista osvojila najviše glasova Bošnjaka na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

DELEGACIJA IZ BIH U POSJETI BNV

Delegacija iz Bosne i Hercegovine na čelu sa Edinom Mušićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i potpredsjednikom SDA, posjetila je 2. novembra 2018. godine Bošnjačko nacionalno vijeće.

Close
Close