Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Čestitka predsjednice BNV povodom 28. septembra - Dana Bošnjaka

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Jasmina Curić, uputila je čestitku povodom Dana Bošnjaka. U čestitki se kaže:

"Drage Bošnjake i Bošnjaci, danas, kada obilježavamo "Dan Bošnjaka", sjećamo se povijesnog dana i niza važnih odluka koje se vežu za prvi svebošnjački sabor održan 28. septembra ratne 1993. godine u opkoljenom Sarajevu.
 
 
U dugoj i izazovnoj historiji Bošnjaka, malo je tako sudbinski važnih događaja kao što je to Prvi svebošnjački sabor, na koji smo izuzetno ponosni i koji danas s ponosom obilježavamo.
 
Poslije teškog i dugog stoljeća, jedinstveni, konsenzusom svih relevantnih političkih faktora bošnjačkog naroda, vraćeno je historijsko nacionalno ime Bošnjak i vraćen pravi naziv našeg maternjeg jezika bosanski jezik. Tih ratnih godina, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, gledajući bezdan civilizacijskog nestanka i biološkog istrebljenja, Bošnjaci su poslali poruku da neće nestati.
 
Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka je i tih ratnih godina, sa punim legitimitetom, branilo i zastupalo interese i prava Bošnjaka i svih građana Sandžaka.
Vijeće i danas sa punim legitimitetom brani i zastupa prava Bošnjaka i zalaže se da riješi status bošnjačkog naroda i status Sandžaka.
 
Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najvažnija institucija Bošnjaka Sandžaka, je ovaj datum prihvatilo za nacionalni blagdan Bošnjaka i pridružilo svim Bošnjacima svijeta koji ovaj datum već godinama obilježavaju kao Dan Bošnjaka.
 
Na ovaj dan citiraću misao prvog demokratski izabranoga predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića:
"Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju.
Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem."
 
Svim Bošnjacima svijeta  gdje god živjeli, sretan  28. septembar - Dan Bošnjaka."Povezane objave

Close
Close