Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

BNV organiziralo prijem i dodjelu književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“ povodom Dana Sandžaka

Večeras je u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća održan svečani prijem povodom Dana Sandžaka. Ovaj događaj posvećen je sjećanju na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka, u Pljevljima 1943. godine.

Program je započela Sumeja Baćićanin, koja je izvela stihove bošnjačkog književnika Muse Ćazima Ćatića pod nazivom "Teubei-Nesuh". 

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković obratila se prisutnima govoreći o značaju ovog dana, te istakla sljedeće: 

„20. novembra mi, iz godine u godinu, se sjećamo osnivanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka koje se desilo u Pljevljima 1943. godine. Ovo za nas sigurno predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u historiji, budući da su građani Sandžaka tada pokazali da su čvrstog antifašističkog opredjeljenja. Građani Sandžaka su osnivanjem ZAVNOS-a pokazali da vjerske, etničke, sociološke i druge razlike nisu i ne mogu biti razlogom sukoba, podjela i netrpeljivosti, već naprotiv, mogu biti spektar najljepših različitosti, vrijednosti i suživota od kojih, na kraju, svi imaju koristi. 
Osnivanje ZAVNOS-a 1943. godine predstavlja civilizacijski iskorak, građani iz reda bošnjačkog, srpskog, crnogorskog, albanskog i drugih naroda su tada pokazili da vole i poštuju svoj Sandžak, da hoće da se bore za njega sa jedne strane, a sa druge strane, pokazali su svijest, snagu, odlučnost i sposobnost da odlučuju o stvarima koje su za njih važne i da o vitalnim interesima sami donose odluke. 
Danas, iz perspektive vremenske distance od 80 godina, mi se sa ponosom sjećamo ovog događaja, sa ponosom o njemu govorimo.“

U sklopu događaja, književna nagrada "Pero Ćamila Sijarića" dodijeljena je književniku Bajramu Redžepagiću. Predsjednica dr. Pramenković uručila je nagradu, dok je obrazloženje odluke o dodjeli nagrade predstavio predsjednik Komisije prof. dr. Sead Šemsović.

Prisutni su imali priliku čuti predstavljanje djela Bajrama Redžepagića, koje su upriličili prof. dr. Sead Šemsović i prof. dr. Nadija Rebronja. 

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, političkog, društvenog i kulturnog života u Sandžaku.Povezane objave

Close
Close