Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

BNV posjetio ministar Tomislav Žigmanov

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković sastala se danas, 24. maja 2023. godine, u Glavnom uredu Vijeća, sa ministrom za ljudska i manjinskih prava i društveni dijalog u Vladi R. Srbije gospodinom Tomislavom Žigmanovim.

Pored predsjednice dr. Pramenković, delegaciju Vijeća činili su predsjednik Izvršnog odbora dr. Fuad Baćićanin, potpredsjednici dr. Jasmina Baltić Curić, dr. Mustafa Fetić i dr. Edin Numanović i šef Kabineta Semir Madžgalj. 

„Želim da iskažem zadovoljstvo današnjom posjetom uvaženog ministra gospodina Žigmanova, cijenimo njegovu posjetu Novom Pazaru kroz organiziranje društvenog dijaloga, kome smo danas imali prilike prisustvovati, ali i posjetu Bošnjačkom nacionalnom vijeću. 
U konstruktivnom, prije svega prijateljskom odnosu, kakvog od samog početka imamo od strane ministra i cijelog Ministarstva, razmijenili smo stavove i ideje u pogledu mogućnosti daljeg rada i razvoja svih savjeta, samim tim i BNV. 
Aktuelizirali smo posljednji nemili događaj koji se desio u Priboju, te smo stava da ono što se desilo jeste posljedica nečijeg rada, odnosno nerada, kako institucionalnog, tako i nekih narativa kojih, nažalost, i dalje imamo u društvu. 
Obaveza sviju nas je da radimo u pogledu unapređenja i promoviranja univerzalnih vrijednosti, promatranja različitosti kao bogatstva, a ne kao prijetnje ili određene štete.“ izjavila je predsjednica dr. Pramenković.

Ministar Žigmanov je konstantovao da je Bošnjačko nacionalno vijeće drugo vijeće po brojnosti manjinske zajednice u R. Srbiji, te da kao takvo ima dodatnu odgovornost da svojim predanim radim čini sve ono što je u nadležnosti svakog nacionalnog savjeta, to jest, da stvaraju okvire za ostvarenje prava u području kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma. 

U svojoj izjavi za medije rekao je: 
„Ovaj sastanak je bio prilika da vidimo šta su problemi sa kojima se pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice ovdje u Sandžaku suočavaju, šta su očekivanja kada je u pitanju naše Ministarstvo, uopće Vlada Republike Srbije, te šta sve treba činiti da se dobre pozicije, dobri okviri i perspektive još bolje i na kvalitetniji način, u jednom partnerskom odnosu, realiziraju. 
Rad nacionalnog vijeća u ovom kratkom razdoblju, u proteklih  6 mjeseci, cijenimo pozitivno i vjerujemo da će se na isti način i nastaviti njihovo djelovanje, a mi smo tu da budemo posrednici kada je u pitanju artikuliranje interesa spram institucija vlasti u R. Srbiji.“

Povodom nemilog događaja, koji se desio u Priboju, ministar je istakao: 
„Snažno smo osudili, kao društveno neprihvatljivo diskriminaciono djelovanje, da je u tom smislu naše suosjećanje i pijetet sa žrtvama više nego prisutno, svjesni smo da država mora i dalje činiti napore da se u društvu stvari oko tolerancije, međusobnog uvažavanja i stvaranja okvira za sprečavanje svakakvog oblika diskriminacije što više afirmišu i da se ovakvi događaji više nikada ne ponavljaju.“

Povezane objave

Close
Close