Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE ODRAŽAVA BOŠNJAČKO JEDINSTVO

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić održala je danas sastanke sa predstavnicima bošnjačkih stranaka u Sandžaku na kojima su razmatrani načini udruživanja izbornih rezultata i zajedničko djelovanje bošnjačkih stranaka radi postizanja ciljeva od opšteg značaja za sve građane Sandžaka. 

 
Sastanci su održani sa delegacijama Stranke pravde i pomirenja i SDA Sandžaka, a pozivu Vijeća nisu se odazvale Sandžačka demokratska partija i Demokratska partija Sandžaka iz Prijepolja. 

 
U izjavi za medije, nakon sastanaka, predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je rekla da je cilj današnjih pojedinačnih sastanaka sa bošnjačkim partijama bio da se one podstaknu na udruživanje izbornih rezultata te formira bošnjački blok, zajednički bošnjački poslanički klub i stabilne bošnjačke skupštine većine u sandžačkim opštinama i gradovima.

 
„Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka održava jedinstvo Bošnjaka te u skladu sa tim smo pozvali sve bošnjačke partije i održali sastanak sa njihovim predstavnicima kako bismo ih podstakli na udruživanje izbornih rezultata i zajedničko djelovanje kako u republičkom parlamentu, tako i u lokalnim skupštinama. Nadam se da će ovaj sastanak doprinijeti boljoj međupartijskoj komunikaciji na udruživanju, a Bošnjačko nacionalno vijeće se stavlja na raspolaganje da pomaže na tom putu. Na strankama je da predlažu način zajedničkog djelovanja i dogovaraju se oko pojedinosti.  SDA Sandžaka je predložila odnosno iznijela prijedlog sporazuma zajedničkog djelovanja bošnjačkih partija, ocjenjujemo to kao dobar korak i neka to bude polazište budućih zajedničkih dogovora.“ – istakla je dr. Curić.

 
Delegaciju SDA Sandžaka predvodio je predsjednik Stranke dr. Sulejman Ugljanin koji je nakon sastanka izjavio da je zadovoljan što je današnji sastanak održan u Bošnjačkom nacionalnom vijeću koje je najviše političko i predstavničko tijelo Bošnjaka, birano na direktnim, slobodnim izborima i koje odražava jedinstvo bošnjačkog naroda.

 
“Bošnjačke političke partije su u obavezi da ujedine svoje izborne rezultate kako bi ostvarili sve one ciljeve koji su od opšteg interesa za Sandžak i sve građane koji u njemu žive. Građanima Sandžaka najveću štetu nanose političke stranke koje samostalno koriste svoje izborne rezultate.” - naglasio je dr. Ugljanin u svojoj izjavi. 
 
Bošnjačko nacionalno vijeće je prošlog mjeseca uputilo dopis bošnjačkim političkim strankama u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, da obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije kao i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama.
 

Povezane objave

Close
Close