Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

BOŠNJACI NISU ZADOVOLJNI SVOJIM POLOŽAJEM U SRBIJI

Delegacija Helsinškog odbora za ljudska prava, na čelu sa predsjednicom Sonjom Biserko, posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće gdje se sastala sa predsjednicom Vijeća, dr. Jasminom Curić i njenim saradnicima.

Na sastanku je bilo riječi o ostvarivanju ljudskih prava, prava na polju obrazovanja, kulture, informisanja kao i ekonomske situacije Bošnjaka, zastupljenosti Bošnjaka u institucijama sistema, odnosu prema političkim predstavnicima i mnogim drugim temama.

Predsjednica Vijeća, dr. Jasmina Curić zahvalila je predsjednici Biserko i njenim saradnicama na posjeti, te je u razgovoru zaključeno da Vijeće kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka radi u punom kapacitetu na ostvarivanju prava Bošnjaka i njihovom osnaživanju na svim poljima, međutim, Bošnjaci kao autohton narod na ovim prostorima, nisu zadovoljni svojim položajem u Srbiji zbog diskriminatornog odnosa i uskraćivanja brojnih prava koja su Bošnjacima garantovana.

Na sastanku je o temama ispred Vijeća govorio i prof. dr. Sait Kačapor, potpredsjednik Vijeća, prof. dr. Fahrudin Mavrić, predsjednik Izvršnog odbora, Elvir Eminbegović, zamjenik predsjednika IO i Mirza Hajdinović, sekretar Vijeća.

Delegaciju Helsinškog odbora za ljudska prava predvodila je g-đa Sonja Biserko, predsjednica Odbora, g-đa Izabela Kisić, Izvršni direktor i Jelena Krstić.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji kao jedna od vodećih nevladinih organizacija, sagledava stanje ljudskih prava u ukupnom društveno-ekonomskom i političkom kontekstu zemlje - zapravo, pristupa ovoj problematici na način koji se razlikuje od metoda ostalih organizacija koje se bave ljudskim pravima.Povezane objave

Close
Close