Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Bošnjaci daju punu podršku pristupanje Srbije EU

Tobijas Flesenkemper, šef Misije Savjeta Evrope sa delegacijom posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i sastao se sa predsjednicom Vijeća, dr. Jasminom Curić i rukovodstvom Vijeća.

Na sastanku su razgovarali o implementaciji Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina u Srbiji, Akcionom planu za manjine i predstojećem popisu stanovništva.


Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća istakla je da Vijeće nije zadovoljno ovim Akcionim planom kao što nije bilo zadovoljno ni prvim upravo jer pitanja koja su od suštinskog značaja za Bošnjake nisu uzeta u obzir.

„Mi ćemo raditi na tome da damo svoj doprinos u procesu pristupanja Srbije EU, ali istovremeno ćemo naglašavati i isticati sve ono što nije dobro.

Što se popisa stanovništva tiče, zajednički zaključak je da je popis od suštinske važnosti za ostvarivanje prava Bošnjaka i istakli smo da smo aktivno uključeni u taj proces i da ćemo biti partneri Republičkom zavodu za statistiku koji je i zadužen za sprovođenje popisa“, kazala je predsjednica Curić.

Ona je dodala da će Bošnjačko nacionalno vijeće vrlo uskoro početi kampanju koja se tiče upravo popisa stanovništva.

„Na sastanku sam govorio o  posjeti eksperata koji se bave nadzorom nad sprovođenjem Povelje o regionalnim i manjinskim jezicima.

Diskutovali smo i o tome na koji način Savjet Evrope uz podršku EU kroz svoje programe, koji se tiču jednakosti i raznolikosti, pruža podršku izradi nacrta Akcionog plana za nacionalne manjine.

Kao što znate, očekuje nas popis stanovništva u oktobru i o tome smo takodje razgovarali, odnosno, razgovarali smo o značaju popisa za nacionalne manjine i naravno o tome koliko je važno da pripadnici nacionalnih manjina i svi građani budu na vrijeme obaviješteni o značaju i načinu na koji se popis implementira kao i o postojanju prevedenih dokumenata na tu temu.

Složili smo se da u Srbiji treba da postoji jedna atmosfera poštovanja i razumijevanja  koju svi treba da poštujemo“, kazao je šef Misije Savjeta Evrope Flesenkemper i dodao da je nedavno počela realizacija projekta koji se tiče borbe protiv govora mržnje, jer upravo manjine često budu žrtve tog fenomena, što, kako on kaže, nikako nije dobro za Srbiju.


Povezane objave

Close
Close