Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Bošnjaci se trebaju boriti za svoja prava u Srbiji

Šef Misije OEBS Jan Bratu posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i sastao se sa rukovodstvom Vijeća.

Predsjednica Vijeća dr. Jasmina Curić upoznala je šefa Misije gospodina Bratu sa aktivnostima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, trenutnom društvenom, političkom i ekonomskom situacijom u Sandžaku, kao i sa izazovima sa kojima se susreću Bošnjaci u Srbiji.

„Bošnjaci u Sandžaku su zabrinuti zbog kontinuiranih poruka koje dobijaju počev od onih iz Priboja, preko onih sa sportskih manifestacija, sve do zadnjeg događaja prilikom proslavljanja Dana policije, kada su Bošnjaci te poruke shvatili kao poruke prijetnje. Na sastanku smo razgovarali o mogućim rješenjima kako bi se Bošnjaci na ovim prostorima osjećali sigurno i slobodno”, kazala je u izjavi za medije predsjednica Vijeća.

Šef Misije OEBS Jan Bratu, zahvalio je na srdačnom prijemu i istakao da se Bošnjaci trebaju boriti za svoja prava koja su u skladu sa Ustavom i zakonodavnim okvirima države Srbije.

“Kao što znate Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju kao i Misija u Republici Srbiji se zalaže za inkluziju, za uključivanje, odnosno učestvovanje svih u svim oblastima života. Mi uvijek ohrabrujemo pripadnike nacionalnih manjina da aktivno učestvuju u sistemu Republike Srbije, u institucijama Republike Srbije i naravno da se bore za svoja prava u skladu sa ustavom i zakonodavnim okvirom koji postoji. Istovremeno, takođe se zalažemo kod vlasti Republike Srbije da uvijek budu inkluzivni, da budu otvoreni i da uvijek drže ruku ispruženu prema pripadnicima nacionalnih manjina”, kazao je Bratu i dodao da ni jedna zajednica nema koristi od dizanja tenzija te ukoliko se bilo ko u njoj osjeća uznemirenim.

Šef misije OSCE-a izrazio je uvjerenje da je Bošnjačko nacionalno vijeće opredijeljeno da aktivno učestvuje u cijelom sistemu Republike Srbije i da na taj način doprinosi dobrobiti pripadnika svoje zajednice, a u isto vrijeme izrazio očekivanja da vlasti u Republici Srbiji na jedan pozitivan i otvoren način odgovore na ovakvo postupanje Bošnjačke zajednice u Srbiji.


Povezane objave

Close
Close