Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Curić: Bošnjaci da ozbiljno shvate popis i daju podatke popisivačima

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Jasmina Curić izjavila je danas u Novoj Varoši da je kampanja za popis jedan od prioritetnih zadataka te da će Vijeće animirati građane da ozbiljno shvate popis.

Curić je kazala da je danas u posjeti Opštini Nova Varoš kako bi zajedno sa predsjednikom te opštine pozvala sve Bošnjake da se odazovu popisu i izjasne onako kako im to zakon daje pravo “nacionalna pripadnost Bošnjak, vjera-islam, jezik -bosanski”.

“Pozivamo sve Bošnjake da ozbiljno shvate popis i daju podatke popisivačima”, rekla je predsjednica BNV-a u zajedničkom obraćanju medijima.

Prema njenim riječima u procesu sprovođenja popisa BNV je partner Republičkom zavodu za statistiku (RZS) i da, zajedno sa predstavnicima svih opština, žele da animiraju sve građane, prevashodno Bošnjake, zbog toga što se mnoga kolektivna ali i lična prava ostvaruju preko rezultata popisa.

“Popis je jedno od najvažnijih statističkih istraživanja svake zemlje, rezultati popisa su svakoj državi bitna alatka za budžetska sredstava, država donosi sva planska dokumenta, buduće strateške planove i, na kraju, planove razvoja jedne zajednice koja se tiče puteva, infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite vodeći se popisom”, navela je predsjednica BNV-a.

Dodala je da će se kampanja za popis sprovoditi zajednički, animirati svi građani sa zajedničkim ciljem “da ovaj popis da realnu sliku na terenu”, a iz razloga što popis iz 2011. godine nije sproveden kako treba, zbog bojkota i drugih faktora dao negativne rezultate u mnogim oblastima.

“Tu smo da spriječimo takve pojave i ukažemo na značaj tog popisa. Iz tog razloga, zajedno sa predsjednicima sandžačkih opština, pozivamo sve građane Sandžaka da ozbiljno shvate i učestvuju u ovom popisu koji će se sprovoditi oktobra mjeseca ove godine”, istakla je predsjednica BNV-a Jasmina Curić.

Predsjednik novovaroške opštine Radosav Vasiljević je istakao da se ove godine mogu popisati i sugrađani koji su rođeni u Novoj Varoši a žive bilo gdje u Srbiji ili inostranstvu te da će se na taj način dati realna slika broja ljudi koji su rođeni u Novoj Varoši.

“To je zakonska obaveza. Pozivam sve naše prijatelje, komšije da se prijave i popričaju sa popisivačima koji će krenuti od 1. oktobra u popis stanovništva, da prijave svu svoju rodbinu za koju znaju u bilo kom gradu ili državi gdje žive. Od broja stanovnika opštine zavisiće položaj svih naših građana i opštine jer se na osnovu broja stanovnika dolazi do projekata, novca, svega što je u interesu boljeg života naših sugrađana”, rekao je Vasiljević.

Nakon susreta je predočeno da Popisna komisija Opštine Nova Varoš sprovodi sve radnje kao i ostalim opštinama u zemlji i da će za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš, od 1. do 5. oktobra u toj opštini biti održana priprema za sve instruktore popisa, te da je predviđena prekršajna odgovornost za one koji ne žele da sarađuju sa popisivačima.

Također je predočeno da je novina da predstavnici nacionalnih savjeta po prvi put učestvuju u radu Radnog tijela i vode računa o kvalitetu sprovođenja popisa i daju predstavnike u radnim tijelima i popisnim komisijama.

Kampanju za popis BNV je započelo posjetom Opštini Prijepolje, a narednih dana je planirana posjeta ostalim sandžačkim opštinama.


Povezane objave

Close
Close