Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Delegacija BNV na prijemu kod gradonačelnika Burse

Predsjednik Izvršnog odbora Vijeća dr. Fuad Baćićanin i potpredsjednik Vijeća dr. Mustafa Fetić prisustvovali su prijemu kod gradonačelnika Burse Alinura Aktaša.

Baćićanin je u svom obraćanju, u ime delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća, prenio selame gradonačelniku Burse i istakao veliki značaj saradnje Burse sa Sandžakom i Novim Pazarom, ali i veze koje međusobno imaju. Prvi mevlud u islamskom svijetu napisao je Sulejman Čelebi, prvi imam Ulu džamije u Bursi, i ovaj se mevlud, u originalu na osmanskom jeziku, stoljećima učio u  Sandžaku i u Bosni. Prve prijevode ovog mevluda, koji se danas uče u Sandžaku, Bosni, kod Bošnjaka Kosova i Makedonije, sastavili su Arif Brkanić Sarajlija iz Novog Pazara, i hafiz Salih Gašević.

Na ove riječi nadovezao se i gradonačelnik Burse riječima, da je to naša trajna, neraskidiva veza, da je Bursa prošle godine bila prijestolnica kulture turkijskog svijeta, a UNESCO i TURKSOY su 2022. godinu proglasili međunarodnom godinom Sulejmana Čelebije, na 600 godina od smrti ovog velikana osmanske kulture. Gradonačelnik Burse se zahvalio Baćićaninu na učešću u prošlogodišnjim aktivnostima povodom ovih jubileja i promociji Sulejmana Čelebije kroz svoj naučni i stručni rad.

Povezane objave

Close
Close