Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Delegacija Vijeća posjetila VKBI u Sarajevu

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji predvođena predsjednicom dr. Jasminom Curić posjetila je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu.
Tokom posjete predsjednica Curić informisala je VKBI o provođenju popisa stanovništva u Srbiji, sa posebnim akcentom na aktivnosti koje je proveo BNV. Za razliku od posljednjeg popisa u Srbiji ovaj popis obavio se u pozitivnoj atmosferi gdje je u prvi plan izašla zrelost bošnjačkih organizacija i institucija koje su pozvale građane da se popišu kao Bošnjaci. Dr Curić prezentirala je predstavnicima VKBI mnogostruke oblike diskriminacije i sistemske opstrukcije osporavanja prava Bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji, posebno u ostvarivanjima prava na jezik, obrazovni sistem i školstvo u cjelini, informisanje. Odnos vlasti države Srbije spram Bošnjaka u dijelu Sandžaka koji se nalazi u Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou što se posebno ogleda u procentu zaposlenih Bošnjaka u državnim institucijama kao što su policijske strukture, pravosuđe, obrazovne institucije i dr. Broj Bošnjaka koji živi u općinama Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Prijepolje, Priboj, Nova Varoš daleko je od njihove procentualne zastupljenosti u državnim organima. Predsjednica Curić upoznala je VKBI o izborima koji će se provesti za Bošnjačko nacionalno vijeće u novembru 2022. godine. Tokom ovog izbornog procesa više nego ikada prije osjeti se uticaj i pritisak vrha Srbije čime se želi direktno uticati na izbore. BNV treba ostati snažno nacionalno vijeće koje po Ustavu i Zakonu u Srbiji predstavlja Bošnjake pred državnim institucijama, sa javnim ovlaštenjima u oblastima maternjeg bosanskog jezika, obrazovanja, kulture, informisanja.
Predstavnici VKBI istakli su svoje opredjeljenje da je neophodna čvršća i snažnija podrška institucija Bosne i Hercegovine prema bošnjačkim nacionalnim zajednicama u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu. Istaknuto je da podrška i pomoć bošnjačkim vijećima, posebno u Srbiji, u prethodnom periodu nije bila adekvatna ni zadovoljavajuća i da se podrška Bošnjacima koji žive van Bosne i Hercegovine treba jasnije definirati i konkretnije plasirati.
Istaknuto je da Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca ostaje predano podršci, pomoći i saradnji sa BNV u Srbiji u skladu sa vlastitim kapacitetima i mogućnostima.


Povezane objave

Close
Close