Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Gimnaziju i Tehnička škola u Tutinu obilježila 20. novembar – Dan Sandžaka

U okviru obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka Gimnazija u Tutin svojim svečanim programom obilježila je ovaj važan blagdan. Prigodnim programom učenici Gimnazije i Tehničke škole u Tutinu kroz recitacije, pjesmu i igru predstavili su se publici.

Svečanost je počela intoniranjem himne sandžačkih Bošnjaka.

Svečanosti obilježavanja Dana Sandžaka prisustvovala je i predsjednica Bošnjačkog nacionalno vijeća dr. Jasmina Curić koja je u svom obraćanju svim prisutnima čestitala Dan Sandžaka sa porukom „da samo zajedno možemo izgraditi Sandžak kao mjesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenoga i ekonomski jakog mjesta za život“.

Dan Sandžaka obilježava se u znak sećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Odluku o proglašenju 20. novembra jednim od najvećih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji, donijelo je BNV 2005. godine. Odluku je iste godine potvrdio i Savet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Pored 20. novembra, Dana Sandžaka, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli, Dan sjećanja i 28. septembar, Dan Bošnjaka.​​​​​​​


Povezane objave

Close
Close