Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

JEDINSTVENO U OČUVANJU SVOG BOŠNJAČKOG IDENTITETA

Centralna svečanost povodom obilježavanja 28. septembra - Dana Bošnjaka, održana je u Skoplju, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Sjevernoj Makedoniji. Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić u svojstvu predsjedavajuće Ureda koordinacije bošnjačkih vijeća obratila se prisutnima i posjetila na značaj ovog nacionalnog blagdana Bošnjaka.

Obraćanje predsjednice Curić prenosimo u cjelosti:

„Poštovani prijatelji, drage Bošnjake i Bošnjaci,

Danas, kada obilježavamo „Dan Bošnjaka“, sjećamo se povijesnog DANA i niza važnih ODLUKA koje se vežu za PRVI SVEBOŠNJAČKI SABOR održan 28. septembra ratne 1993. godine u opkoljenom Sarajevu.

U dugoj i izazovnoj historiji Bošnjaka, malo je tako sudbinski važnih događaja kao što je to Prvi svebošnjački sabor, na koji smo izuzetno ponosni i koji danas s ponosom obilježavamo.

Poslije dugog i teškog stoljeća, jedinstveno, konsenzusom svih relevantnih političkih faktora bošnjačkog naroda, vraćeno je historijsko nacionalno ime BOŠNJAK i vraćen pravi naziv našeg maternjeg jezika BOSANSKI JEZIK. Tih ratnih godina agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, gledajući bezdan civilizacijskog nestanka i biološkog istrebljenja, Bošnjaci su poslali poruku da neće nestati.

U svojstvu predsjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća, najvažnije institucije Bošnjaka Sandžaka, sa ponosom mogu da konstatujem da je ovaj datum prihvaćen za nacionalni blagdan Bošnjaka čime se i mi, građani Sandžaka, pridružujemo svim Bošnjacima svijeta koji ovaj datum već godinama obilježavaju kao Dan Bošnjaka.

Poštovani prijatelji,

Izuzetnu mi čast čini da Vam se večeras obratim u svojstvu predsjedavajuće Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća.

Ured je uspostavljen na temelju Protokola o međusobnoj saradnji i razumijevanju važnih bošnjačkih organizacija: Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Bosne i Hercegovine, Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Koordinacije bošnjačkih županijskih vijeća Hrvatske, Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Pridruženi član Ureda su predstavnici Bošnjaka iz Konsultativnog vijeća zajednica u Kabinetu Predsjednika Kosova.

Ovo je prvi institucionalni oblik saradnje između relevantnih bošnjačkih organizacija iz zemalja regiona nakon raspada SFRJ. Ured je počeo funkcionirati početkom 2018. godine, a na svojoj posljednjoj održanoj sjednici donio je zaključak kojim je podržao da se Dan Bošnjaka, dan vraćanja imena našeg naroda – Bošnjak, kao centralna manifestacija održi u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije.

Na ovoj izvanrednoj organizaciji im u svoje lično ime i u ime Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća najiskrenije čestitam.

Iako bošnjačka vijeća imaju različit pravni status i ovlasti u svakoj od država, fokus rada Ureda jeste zaokruživanje temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka: simboli, bosanski jezik, književnost, historija, geografija, umjetnost, kultura sjećanja, zaštita i promocija kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka. Bošnjaci su jedinstvena narodnosna i nacionalna cjelina, sa regionalnim osobenostima koje su bogatstvo ukupne cjeline Bošnjačkog historijskog bića.

Dragi prijatelji,

Bošnjaci, kako u matičnoj zemlji Bošnjaka, Bosni i Hercegovini, tako i u današnjim državama gdje su Bošnjaci autohtoni, starosjedilački narod, koji je tu od najstarijih vremena i koji je svoj na svome, očekuju snažniju, konkretniju i adekvatniju podršku iz matične zemlje.

Uvaženi prisutni, dozvolite mi da istaknem da mi posebnu čast predstavlja činjenica da je večeras sa nama i Njegova ekselencija, gospodin Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kome se iskreno zahvaljujem na podršci koju pruža i Bošnjačkom nacionalnom vijeću i ostalim organizacijama i institucijama Bošnjaka širom svijeta.

Bošnjaci su stari evropski narod, koji ima jasnu, historijski utemeljenu vertikalu postojanja; više od hiljadu godina na Balkanu, Gornjem Iliriku u doba Rimskog carstva. Nakon više od 130 godina potiranja, potiskivanja i praktičnog brisanja naziva našeg naroda jasno je da je naš put u onome što se zove potpuna narodnosna i nacionalna afirmacija mnogo kompleksniji, složeniji i zahtjevniji.

Ured za koordinaciju će u punom kapacitetu podržavati nastojanja da Bošnjaci uspostave svoje matično društvo koje se treba baviti harmonizacijom i potrebama Bošnjaka u oblastima obrazovanja, historije, kulture, umjetnosti, dakle svoga vlastitog nacionalnog identiteta. Posebnu pažnju ćemo posvetiti harmonizaciji prioritetnih zadataka koje trebaju imati bošnjačka vijeća i bošnjačke političke organizacije.

Popisima koji su obavljani u prethodnoj deceniji u svim državama bivše Jugoslavije Bošnjaci su se vratili na listu naroda u svijetu. Ovo je prilika da pozovemo sve naše sunarodnjake u Sjevernoj Makedoniji da se na popisu koji slijedi ponosno popišu kao Bošnjaci i da istaknu svoj maternji bosanski jezik kao temeljno određenje svoga identiteta. Bošnjaci su jedan od rijetkih naroda koji nema nikakve hipoteke da bi se stidio ili sramio, da se nekome pravda za počinjeno zlo ili nepravdu.

Sa ponosom želim istaći da su Bošnjaci jedan od rijetkih naroda koji u svojoj bogatoj historiji nikada nisu imali sistemske i organizirane zločinačke projekte ili poduhvate spram drugih naroda sa kojima je dijelio životni prostor i teritoriju. Naprotiv, Bošnjaci su oduvijek smatrali da su nacionalne, vjerske, jezičke i kulturološke različitosti među narodima bogatstvo.

Nažalost, pred očima cjelokupne međunarodne zajednice, u Bosni je nad Bošnjacima koncem XX stoljeća počinjen najstrašniji i najbrutalniji zločin protiv čovječnosti – genocid, koji je verificiran pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija, čime je država Srbija postala prva država u svijetu koja je presuđena za nesprečavanje genocida po Konvenciji UN-a.

Ured će u narednom periodu raditi na organiziranju Konferencije bošnjačkih organizacija, ustanova i institucija, koja treba okupiti relevantne predstavnike bošnjačkih organizacija, parlamentarnih stranaka bošnjačke provenijencije i najistaknutije Bošnjake iz oblasti humanističkih i društvenih nauka. Ured želi biti tačka okupljanja ukupne rasutosti koja nas predugo prati i kojoj danas svjedočimo.

Dozvolite da se u ime Ureda zahvalim demokratskim vlastima Sjeverne Makedonije koje su Bošnjake ustavno zaštitili i da zamolim Vladu Sjeverne Makedonije da hrabrije,  zakonskim rješenjima, uredi prava manjinskih naroda, što je svakako i jedan od zadataka koji stoje pred Sjevernom Makedonijom ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju.

Jednoglasan stav Ureda je da su, za Bošnjake kao cjelinu, euroatlantske integracije i perspektive put bez alternative, put kojim se može osigurati mir kao preduvjet za bilo kakav prosperitet, napredak i ekonomski razvoj.

Na ovaj dan citirat ću misao prvog demokratski izabranoga predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića:

„Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ima Bošnjak, vjeru i tradiciju.

Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.“

Poštovani prijatelji, dozvolite da večeras iz Skoplja svim Bošnjacima svijeta, ma gdje god živjeli, zaželim sretan  28. septembar - Dan Bošnjaka.

Hvala Vam na pažnji.“

Povezane objave

Close
Close