Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

NEDOPUSTIVO VELIČANJE GENOCIDNE POLITIKE SA TRIBINA

Bošnjačko nacionalno vijeće oštro osuđuje demonstraciju šovinizma na tribinama od strane navijača kluba Crvene zvezde u Beogradu prema igračima rukometnog kluba Novi Pazar.

U toku utakmice koja se odvijala u Beogradu između rukometnog kluba Crvene zvezde i Novog Pazara, igrači Novog Pazara trpjeli su sve vrijeme uvrede upućene na račun vjere i nacije, a da pritom niko od zvaničnih lica, delegata nije reagovao i zaustavio ovakvo ponašanje i skandiranje.

Domaći navijači su tokom cijelog meča skandirali "Nož, žica, Srebrenica", "Ratko Mladić", "Pazarci, jel nas čujete, srpske krvi imate", "Zemljom ovom ime tvoje večno će se oriti, protiv poturica roda svoga, uvek ćemo se boriti".
Bošnjaci su civilizovan i miroljubiv narod koji svaki problem želi da riješi sistemski i koji ima u sebi tradiciju kulture i sporta onakvog kakav se danas ne manifestuje na terenima u Srbiji.
Bošnjačko nacionalno vijeće poziva nadležne organe da reaguju i spriječe ovaj vid iskazivanja mržnje koji nije upućen samo mladim sportistima već cijelom Bošnjačkom narodu na ovim prostorima i koji šalje jasnu poruku nesigurnosti i nemira.

Veličanje genocida, osuđenih ratnih zločinaca, a posebno osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, kao i najotvorenije prijetnje koje se upućuju bošnjačkom narodu postale su neizostavni dio svake sportske utakmice u Srbiji na kojoj učestvuju sportisti iz Novog Pazara i Sandžaka.

Ovakva promocija fašističke i genocidne ideologije na žalost nije naišla na osudu ni jednog nadležnog državnog organa.

Povezane objave

Close
Close