Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

NOVOIMENOVANI TURSKI AMBASADOR POSJETIO BNV

Novoimenovani ambasador Republike Turske u Beogradu NJ.E. Hami Aksoy posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susreo sa rukovodstvom Vijeća.
 
U izjavi za medije, predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je kazala da se posebno raduje jer je prva zvanična posjeta ambasadora Aksoya upravo Bošnjačkom nacionalnom vijeću. 
 
„Danas smo imali konstruktivan razgovor, gdje smo sumirali sve projekte koji su realizovani u prethodnom periodu, a uz podršku Repubike Turske. Koristim priliku da se još jednom zahvalim na svim realizovanim projektima u Sandžaku koje je finansijski podržala Republika Turska preko svojih agencija i razvojnih programa. Razgovarali smo o budućoj saradnji za koju se nadamo da će biti svima od koristi, kako Bošnjacima tako i ostalim građanima Sandžaka. Bošnjaci imaju neraskidive veze sa Republikom Turskom i zato je saradnja sa ambasadom Turske od neprocjenjive vrijednosti za nas u Sandžaku.“ – kazala je dr. Curić 
 
Nakon sastanka, ambasador Aksoy čestitao je mjesec Ramazan Bošnjacima u Sandžaku.
 
„Danas smo imali plodotvoran sastanak sa predsjednicom i članovima Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Odnosi između Turske i Srbije su na najboljem nivou u historiji. Zahvaljujući dobrim odnosima između Turske i Srbije, trudit ćemo se da damo doprinos razvoju Sandžaka. Naše organizacije poput TIKA-e, YTB-a, Diyanet-a i instituta Yunus Emre realizuju veoma važne projekte na ovom prostoru i zbog toga je za nas veoma važan razvoj ovog područja. Preuzeli smo veoma bitan korak 2019. godine i mislimo da će projekti poput izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd i rekonstrukcije putnog pravca Novi Pazar - Tutin biti od koristi za razvoj ovog regiona. Za nas je veoma bitan prosperitet ovog regiona i naroda koji živi ovdje i mi ćemo nastaviti svoje aktivnosti u tom smjeru i nastavit ćemo da budemo uz našu braće Bošnjake.“ – kazao je Aksoy. 
 
Današnjem sastanku prisustvovao je i generalni konzul R. Turske u Novom Pazaru NJ.E. Bašar Bašol. 
 
Ambasador Turske NJ.E. Hami Aksoy nalazi se u prvoj zvaničnoj posjeti Novom Pazaru i Sandžaku. 
 
Novi ambasador Republike Turske u Beogradu Hami Aksoy imenovan je u decembru 2020. godine, a dužnost najznačajnijeg turskog diplomate u Beogradu preuzeo je početkom ovog mjeseca. Prije preuzimanja dužnosti u Beogradu, Aksoy je bio portparol Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske. 
Povezane objave

Close
Close