Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

OPŠTINA PRIJEPOLJE SISTEMSKI DISKRIMINIŠE BOŠNJAKE

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednikom Izvršnog odbora dr. Fahrudinom Mavrićem posjetila je opštinu Prijepolje i susrela se sa predsjednikom opštine Vladimirom Babićem i njegovim saradnicima. 
 
Predstavnici BNV su na sastanku istakli da opština Prijepolje nastavlja sa diskriminacijom Bošnjaka u oblastima značajnim za status i položaj bošnjačkog naroda u Sandžaku. 
 
Od predsjednika opštine je zatraženo da, u što kraćem roku, vrati bošnjačku nacionalnu zastavu na jarbole ispred opštinske uprave i na zgrade lokalnih ustanova sa kojih je, nakon nedavne posjete predsjednika države i uklonjena. 
 
Predstavnici BNV su također ponovili zahtjev o ugradnji kamene ploče sa historijskim podacima u rekonstruisani Fatihov most u naselju Šarampov, u skladu sa inicijativom BNV i mišljenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. 
 
Delegacija BNV je na sastanku konstatovala i nepovoljnu situaciju u oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku u ovoj sandžačkoj opštini, gdje se nastava na maternjem jeziku Bošnjaka jedino izvodi u školi u Brodarevu. 
 
Od predsjednika opštine je zatraženo da ukloni prepreke za početak nastave na bosanskom jeziku u svim prijepoljskim školama.
 
Predstavnici BNV su na sastanku iznijeli i probleme u procesu rekonstrukcije prijepoljske musale koja je jedna od najznačajnjih kulturno-historijskih spomenika bošnjačke kulture u ovom gradu. 
 
Delegacija BNV je zatražila od predsjednika i da opština Prijepolje započne redovno finansiranje rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća, što je i zakonska obaveza opština gdje žive Bošnjaci. 
 
Prema popisu iz 2011. godine, skoro polovina stanovništva opštine Prijepolje su pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice čiji je maternji bosanski jezik, dok u lokalnom parlamentu većinu čine odbornici bošnjačke nacionalnosti. 
 

Povezane objave

Close
Close