Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

OPSTANAK BOSNE I HECEGOVINE ZNAČI I OPSTANAK BOŠNJAKA U SANDŽAKU

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednicom dr. Jasminom Curić, sastala se danas sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Srbiji, sa naglaskom na aktuelnu kampanju govora mržnje usmjerenu protiv Bošnjaka u obje države, a koja je u znaku glorificiranja ratnih zločina i zločinaca.

Posebna pažnja posvećena je ”incidentu, u kojem su rukovodioci i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije iznijeli prijetnje prema Bošnjacima Novog Pazara i Sjenice.

Džaferović je istakao da se u ovakvim slučajevima mora poduzimati brza i efikasna akcija države Srbije kako bi se vinovnici incidenata priveli pravdi i adekvatno sankcionirali.

Navedeno je da su Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci Bosne i Hercegovine dio jedinstvenog nacionalnog korpusa, te da trebaju jačati i razvijati svoju saradnju, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet država u kojima žive.

„Dugogodišnja diskriminacija Bošnjaka u Srbiji prisutna je u raznim oblastima i u raznim oblicima, počev od negiranja maternjeg jezika Bošnjaka, bosanskog jezika a samim time negiranje Bošnjaka kao naroda. Teško ostvarivanje i nemogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonima zagarantovanih prava nacionalnih zajednica i manjinskih naroda, što uz negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca su razlozi zbog čega se Bošnjaci u Srbiji osjećaju nesigurno i obespravljeno“, kazala je predsjednica Vijeća.

Ona je dodala i to da Bošnjaci Sandžaka osjećaju zabrinuti i zbog političko društvene krize u Bosni i Hercegovini te da se ovom posjetom želi pokazati da su Bošnjaci Sandžaka uz Bosnu i Hercegovinu.

„Izražavamo zabrinutost zbog političko društvene krize u Bosni i Hercegovni i ujedno iskazujemo veliku podršku konceptu za trajno rješavanje krize u BIH a time i na Balkanu.

Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da je opstanak Bosne i Hecegovine direktno povezan sa opstankom Bošnjaka u Sandžaku, ako opstane Bosna i Hercegovina opstaće i Bošnjaci u Sandžaku.“

Povezane objave

Close
Close