Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

POKUŠAJ SKRNAVLJENJA TABLE AĆIF EFENDIJI

Bošnjačko nacionalno vijeće osuđuje sinoćnji pokušaj skrnavljenja spomen table Aćifa Hadžiahmetovića.

Posebno zabrinjava činjenica da se ovaj događaj desio na veliki nacionalni blagdan Bošnjaka Dan Sandžaka.

Današnje rukovodstvo Srbije zvanično negira i veliča genocid i druge zločine nad nesrpskim stanovništvom i ovaj događaj potvrđuje zabrinutost Bošnjaka od naleta nacionalizma, šovinizma i rastućeg fašizma u Srbiji čime se podstiču ovakvi događaji.

Aćif Hadžiahmetović, u narodu poznat kao Aćif-efendija, jedan je od najpoznatijih sandžačkih političara između dva svjetska rata. Rođen je u Novom Pazaru, 1887. godine. Osnivač je i predsjednik bošnjačke političke stranke Džemijet. Bio je narodni poslanik u Skupštini Srba Hrvata i Slovenaca i poslanik u Skupštini kraljevine Jugoslavije, načelnik sreza i organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada u toku Drugog svjetskog rata.

Aćif Hadžiahmetović je posebno upamćen kao zaštitnik srpskog stanovništva u Novom Pazaru i Sandžaku tokom trajanja Drugog svjetskog rata.

Streljan je odlukom komunističkog prekog suda 1945. godine sa gradonačelnikom Novog Pazara Ahmed ef. Dacom i drugim najuglednijim Bošnjacima.

Spomen tabla postavljena je 2012. godine na mjestu gdje je nekada bila kuća Hadžiahmetovića kao dio programa memorijala postavljanja 20 tabli u 11 sandžačkih opština od Plava i Gusinja do Novog Pazara.

Bošnjačko nacionalno vijeće je 2012. godinu proglasila “Godinom bošnjačkog kulturnog nasljeđa” u Srbiji i tim povodom postavilo table na kućama i objektima u kojim su živjele i djelovale znamenite ličnosti iz bošnjačke historije.

Vijeće je stava da ovakva politika predstavlja objektivnu prijetnju za mir i stabilnost u regionu.


Povezane objave

Close
Close