Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

POSJETA GENERALNOG KONZULA REPUBLIKE TURSKE

Generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru NJ.E. Bašar Bašol posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susreo sa rukovodstvom Vijeća. 
 
Nakon sastanka, generalni konzul Bašol je rekao da Turska vidi Bošnjake Sandžaka kao most prijateljstva između Srbije i Turske.
 
„Mi vjerujemo da Bošnjačko nacionalno vijeće ima vrlo bitnu ulogu u jezičkom i kulturološkom smislu za našu braću iz Sandžaka i dok bude trajao moj mandat ovdje, ja sam uvijek spreman da sarađujem sa BNV.“ – kazao je konzul Bašol.
 
U izjavi za medije, nakon susreta, predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je rekla da je posebno raduje što je turski konzul odlučio da svoj mandat ovdje u Sandžaku otpočne tako da mu prva aktivnost bude posjeta Bošnjačkom nacionalnom vijeću što potvrđuje da je BNV krovna institucija Bošnjaka Sandžaka, institucija koja odražava jedinstvo Bošnjaka. 
 
“Bošnjačko nacionalno vijeće, u svojstvu najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, kroz svoje aktivnosti radi na pospješivanju položaja Bošnjaka u Srbiji ali i na unaprjeđivanju odnosa između Republike Turske i Republike Srbije. Vjerujem da će generalni konzulat Turske svojim profesionalnim diplomatskim radom unaprijediti ekonomski i politički ambijent u Sandžaku i na taj način olakšati život svim građanima Sandžaka i šire regije koju generalni konzulat sa sjedištem u Novom Pazaru i pokriva. BNV će i ubuduće biti dobar partner svim zvaničnim institucijama Republike Turske u Srbiji i nastojat će da se kroz zajedničke projekte unaprijedi život Bošnjaka i svih građana u Sandžaku.” – rekla  je dr. Curić.
 
Današnji susret sa rukovodstvom BNV je prva zvanična i radna posjeta prvog turskog konzula u Novom Pazaru. 
 
Generalni konzul Bašar Bašol je prvi generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru, a početkom ovog mjeseca je otpočeo svoj mandat. Generalni konzulat Republike Turske je prvo diplomatsko predstavništvo jedne strane države u Sandžaku. Bosna i Hercegovina je druga država koja planira da otvori svoj konzulat u Novom Pazaru, a otvaranje se očekuje do kraja ove godine. 


Povezane objave

Close
Close