Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Popis ove godine šansa za Bošnjake da se ispravi greška iz 2011.

Popis stanovništva 2011. godine nije dao realnu sliku sa terena i negativni efekti tog popisa odrazili su se i na sveukupni razvoj zajednice, a posebno na ostvarivanje kolektivnih prava Bošnjaka, izjavila je danas predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Jasmina Curić.

Ona je, nastavljajući kampanju BNV-a za afirmaciju predstojećeg popisa stanovništa, nakon današnjeg susreta sa predsjednikom Opštine Tutin Salihom Hotom, ukazala na važnost popisa i pozvala građane da se, radi razvoja čitave zajednice, popišu.

"Ovo je šansa za sljedećih deset godina, na osnovu rezultata popisa, će se ostvarivati mnoga prava, kako u oblasti razvoja sveukupne zajednice, tako i u oblasti kolektivnih prava Bošnjaka i važno je znati da je ovaj popis šansa da ispravimo greške koje su se desile 2011. godine kada su neki društveno-politički akteri na terenu pozivali Bošnjake da bojkotuju popis. Šteta koja je tada nanijeta nije nanijeta samo Bošnjacima, već ukupnoj zajednici", izjavila je predsjednica BNV-a.
 
Ona je naglasila da je opština Tutin primjer jedne sandžačke opštine u ostvarivanju prava Bošnjaka i da će opštine, pozivanjem građana da se odazovu popisu, biti partner BNV-u.
 
Ponovila je da je popis stanovništa jedan od prioritetnih poslova BNV-a zbog toga što su, kako je podvukla, rezultati popisa važna alatka za planiranje svih oblasti života, obrazovanja, kulture, socijalne zaštite, infrastrukture...
 
"Zavisno od toga koliko opština ima stanovnika od tog broja se kasnije opredjeljuju sredstva iz Republike za razvoj jedne zajednice. Značajno je da se svi odazovu popisu. Zato što se to radi po metodologiji kao u svim evropskim zemljama, sada je šansa da se prijave i građani koji nisu u tom trenutku prisutni, oni koji su u inostranstvu ili trenutno odsutni zbog posla, obrazovanja ili slično. To daje mogućnost da se upiše i imovna jer je ovo popis stanovništva, domaćinstava i stanova", kazala je.
 
Prema njenim riječima, što se tiče Bošnjačkog nacionalnog vijeća, obaveza je da pozovu Bošnjake da se upišu u skladu sa svojim nacionalnim osjećanjima i iskažu nacionalni identitet da su Bošnjaci, da im je jezik bosanski, a vjera islam.
 
Predsjenica BNV-a je izrazila zabrinutost zbog toga što, kako je navela, u nekim sandžačkim opštinama neki Bošnjaci ne razlikuju vjersku od nacionalne pripadnosti, te će u toku kampanje Vijeće realizovati edukaciju kako bi se napravila razlika između nacionalnog i vjerskog.
 
Predsjedik tutinske opštine Slih Hot je rekao da je predstojeći popis stanovništva značajan za tu opštinu koja će uložiti napore da pomogne kako bi bio sproveden na najbolji način.


 
"Pozivamo sve građane opštine Tutin da se popišu jer samim popisom građani i lokalna samouprava stiču prava sa nivoa države i lokalne samouprave. S obzirom da je popis veoma značajan kao lokalna samouprava ćemo se maksimalno uključiti da se svaki pojedinac popiše i samim tim dobijemo benefite koji nam pripadaju zakonom. Ako se svi popišemo imaćemo svi koristi od toga", rekao je Hot dodavši da će sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem nastaviti saradnju na realizaciji popisa stanovništva.
 
Predstavnici BNV-a su prošle nedjelje posjetama opštinama Prijepolje, Nova Varoš, a ove Priboj i Tutin započeli kampanju u cilju afirmacije popisa stanovništva, s posebnim akcentom učešća Bošnjaka na tom popisu.
 
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji biće održan u oktobru ove godine, a upis podataka, po prvi put, biće vršen elektronski.
Povezane objave

Close
Close