Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Predsjednica BNV dr. Pramenković čestitala 20. novembar - Dan Sandžaka

Povodom 20. novembra – Dana Sandžaka, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković uputila je čestitku svim Bošnjakinjama i Bošnjacima i svim građanima Sandžaka diljem svijeta. 
 
U čestitki se kaže:
 
„20. novembra 1943. godine, u Pljevljima je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka - ZAVNOS. Ovaj događaj predstavlja jedan od najznačajnijih u našoj historiji gdje su Sandžaklije iz reda bošnjačkog, srpskog, crnogorskog, albanskog i drugih naroda pokazale jasno antifašističko opredjeljenje.
Osnivanje ZAVNO Sandžaka predstavlja civilizacijski iskorak jer su njegovi sudionici pokazali hrabrost, snagu, volju i odlučnost da sami odlučuju o interesima građana Sandžaka, kroz poseban vid samostalnosti i organizacije. Građani Sandžaka se sa ponosom sjećaju ovog događaja koji je potvrda da je Sandžak mjesto susreta različitosti koje su utkane u svaki njegov dio.
U tom duhu, svim Bošnjakinjama i Bošnjacima i svim građanima Sandžaka, gdje god se nalazili, sretan Dan Sandžaka, sa željom da svaki naredni dočekujemo u slozi, zajedništvu i općem prosperitetu.“

Povezane objave

Close
Close