Vijesti

Congue iure curabitur incididunt consequat

Predsjednica BNV dr. Pramenković učestvovala na javnoj tribini u Bihaću

Večeras je u sali Muzeja Avnoj-a u Bihaću održana javna tribina „Uloga i značaj bošnjačkih vijeća u ostvarivanju temeljnih identitetskih pitanja i statusa Bošnjaka u državama regiona“ u organizaciji Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, pod pokroviteljstvom Kantona Sarajevo i Vlade Unsko-sanskog kantona. 

Uvodna izlaganja imali su Denis Osmankić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK i prof. dr. Vildana Pečenković, predsjednica Regionalnog odbora VKBI Bosanske Krajine. 

Nakon uvodnih izlaganja, prisutnima su se obratili i Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mehmed Pargan, savjetnik člana Predsjedništva dr. Denisa Bećirovića. 

Govornici na tribini bili su dr. Misala Pramenković, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Suljo Mustafić, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, emeritus prof. dr. Kasim Trnka, zamjenik predsjednika VKBI BiH, Dževad Hot, predsjednik BNV Sjeverne Makedonije, Edin Safić, potpredsjednik Koordinacije bošnjačkih županijskih vijeća i Vijeća Grada Zagreba u Hrvatskoj, Fahir Gutić, potpredsjednik Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije i Dževahira Koljenović, bošnjačka članica u Konsultativnom vijeću zajednica Kosova, dok je tribinom moderirao mr. sci. Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI i izvršni sekretar Ureda za koordinaciju. 

Na početku svog obraćanja, predsjednica dr. Pramenković je prisutne upoznala sa radom Bošnjačkog nacionalnog vijeća, zakonodavnim okvirom djelovanja i aktivnostima koje ono ima. Govorila je o važnosti institucionalnog povezivanja sa matičnom državom Bosnom i Hercegovinom, ali i povezivanju sa svim državama regiona u kojima žive Bošnjaci, kao i o izazovima sa kojima se suočava bošnjačka zajednica u Sandžaku i R. Srbiji, kao i o ekonomskim i infrastrukturnim problemima. 

„Ono što Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća radi jeste model kako se Bošnjaci trebaju povezivati i kako da, bez obzira na brojne razlike kojih ima, budemo konstruktivni, budemo jedni drugima podrška i čujemo kako su Bošnjaci u državama regiona organizirani“

Svoje izlaganje zaključuje porukom: „Da mi, Bošnjaci, imamo viziju, strategiju i da definiramo šta su to naši nacionalni interesi, a onda, da smo svi jedinstveni i složni po tom pitanju i da nas neki sitni interesi i dnevno-političke priče nikako ne odvrate od afirmacije i realizacije projekata koji će biti značajni nama i generacijama koje dolaze“

Javnoj tribini prisustvovala je i delegacija Vijeća, koju su činili dr. Fuad Baćićanin, predsjednik Izvršnog odbora, potpredsjednici dr. Sead Šemsović i dr. Mustafa Fetić, Samer Jusović, sekretar, i Esma Ljajić, stručna saradnica za informisanje i kulturu, članice Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća i zainteresirani građani.
























Povezane objave

Close
Close